En lille fadæse
I de flestes øjne er blenderen et lidt voldsomt, men effektiv og letanvendeligt, køkkenredskab. Det var nok også en del af budskabet, da blenderen, i samspil med et par guldfisk, tilbage i 2000 var en del af en verdensberømt, lidt makaber og veldiskuteret udstilling på Kunstmuseet Trapholt i Kolding.
Hvad skal du så med en blender?
En blender kan bruges til mange formål, og alt efter, hvilken type du vælger, har den også forskellige egenskaber. Tænk grundigt over, hvad du skal bruge din kommende blender til.
Klassisk høj blender
Den klassiske høje blender, som de fleste kender, giver dig mange muligheder mht. til madlavning, da den oftest har både en stærk motor og en stor kapacitet.
Blend frugter og friske grøntsager til lækre og sunde smoothies, eller miks en kold iskaffe. Blend kogte grøntsager og rodfrugter til en cremet suppe, lav en frisk hjemmelavet humus, hak lever til leverpostej eller blend diverse ingredienser sammen til en smagfuld pesto, salsa, sovs eller dressing. Det er desuden også muligt at piske flødeskum med en blender.
Alt efter hvor meget du har behov for at blende ad gange, fås blenderne med forskellige kapacitet.
Blenderkande til køkkenmaskine
Er du den heldige ejer af en af de populære køkkenmaskiner med et multikraftudtag, kan du spare lidt plads i køkkenet og kun købe en matchende blenderkande til den. En sådan blenderkande har de samme egenskaber som en klassisk høj blender.
Miniblender
Fiks lille blender skabt til at blende små portioner - f.eks. til at lave smoothies, milkshakes og iskaffe. Selve blenderkanden er kan efterfølgende anvendes som drikkedunk, således at du kan få dine drinks to-go. Blenderen er stærk nok til at knuse frosne bær og mindre portioner af isterninger.
Hestekræfter og andre formalier
Alt efter, hvad du skal bruge din blender til, bør du kigge lidt på dens råstyrke og design. Hvor høj en effekt kan den yde? Og hvad kan den egentlig holde til?
Motoren
Er du en stor tilhænger af smoothies, milkshakes og andre drinks, retter og desserter, der indeholder mange frosne ingredienser og isterninger, bør du vælge en maskine, som kan yde en forholdsvis høj effekt - gerne omkring 800-1000 watt. Dette for at skåne motoren bedst muligt under hård belastning. Vil du primært bruge blenderen til andre ting, kan du nøjes med en mindre effekt.
Hastighed
De fleste blendere har flere hastighedsniveauer, således at de kan gennemføre flere forskellige opgaver uden at overbelaste motoren. De tungeste arbejdsopgaver med knusning af is og frosne bær gennemføres således med en lav hastighed, men de lette og hurtige opgaver kan klares med en højere intensitet - evt. også med turbo funktionen.
Kavitation
Dette er en kendt problemstilling ved nogle blendere. Ved kavitation forstås at der dannes en luftlomme omkring knivene under brug, da der køres med for høj intensitet. Løsningen er at stoppe maskinen, lade ingredienserne falde til bunds, og starte motoren igen. Tilsæt evt. lidt væske, da problemet oftest ses ved blendning af tykke masser.
Blenderkanden
De fleste forledes til at tro at glaskander er mere robuste end plastkande, men det er imidlertid ikke korrekt. I bund og grund er de nemlig lige gode.
Glaskanden kan i nogle tilfælde være stærkere, men den er tilgengæld også tungere, og der er større sandsynlighed for at den splintres, hvis du taber den på gulvet. Desuden er det ikke alle glaskander, der tåler høje temperaturer - f.eks. i forbindelse med at blende varme supper. Her kan det være en fordel at bruge en kande af plast.
Kanden bør have en form, således at den giver modstand under brug. Altså at den er tragtformet og enten firkantet, eller har riller indvendig. Herved hjælper den med at slå ingredienserne i stykker og drive dem ned til bunden.
Vælg størrelse ud for behov. Laver du udelukkende små portioner, bør du købe en mindre kande, da ingredienserne eller blot vil blive slynget op på siderne og ikke blive mikset ordentligt.
Knivene
Der må maksimalt være to knivblade, der vender op i kanden, og evt. to, der vender ned i bunden. Med flere blade bliver det for kompakt, og bladene kan ikke få ordentligt fat.
Rengøring og vedligeholdelse
Det er ikke den sjoveste disciplin i verden at skulle gøre rent og vaske op, men det er jo en nødvendighed.
Faktisk er det ikke så slemt, da du de fleste gange blot kan nøjes med at komme lidt varmt vand og et par dråber mildt opvaskemiddel i kanden, og tænde på højeste niveau. Så er den ren på nul komma nix! Motordelen kan tørres over med en fugtig klud ved behov.
Ved en grundigere rengøring, kan de fleste blendere skilles ad. Læs brugsanvisningen for at være sikker på, hvilke dele, der tåler at komme i opvaskemaskinen.
Lidt lækkerier
En blender fortjener at blive brugt. Derfor får du her et par simple opskrifter i bedste raw food stil.
Tropisk sorbet
- 1 kop frossen mangofrugt
- 1 kop frossen ananas
- 2 bananer
Kom alle ingredienser i blenderkanden og blend dem ved høj hastighed. Tilsæt evt. frisk mynte, hvis du er til en mere frisk smag.
Bounty chokoladebar
- 100 g smuttede mandler
- 100 g kokosmel
- 5 ss smeltet kokosolie
- 50 g agavesirup
- ½ tsk vanillesukker
- Vand
Overtræk
- 40 g smeltet kokosolie
- 30 g usødet kakaopulver
- 20 g sirup efter eget valg
Kom alle ingredienserne til fyldet i blenderkanden og tilsæt lidt vand, så blenderen ikke kører fast i massen. Lad derefter fyldet hvile i 15 min. i fryseren.
Miks kakao, kokosolie og sirup godt sammen med en gaffel, og lad det hvile ved stuetemperatur.
Tag fyldet ud af fryseren og form det til små barer - hurtigt så det ikke smelter. Kom dem på en hulske og overhæld dem med kakaomassen. Sæt dem derefter på bagepapir.
Lad dem køle i køleskabet natten over.