madmaskiner-omtalt

Citruspresser

Citruspressere fås i et bredt udvalg både hvad angår design og pris. Her holder vi de mange forskellige citruspressere op mod hinanden, fortæller om deres fordele og ulemper og hvor du finder dem billigst netop i dag!

Vi har alle sammen prøvet at skulle presse en citrusfrugt på gammeldags maner. Det bliver nemt en griset affære, hvor både fingre, bord og saftpresser bliver fyldt med saft.

Så hvorfor ikke gøre det med stil og uden besvær med en elektrisk citruspresser, hvor alt hvad du skal gøre, er at skære citrusfrugten over og holde den ned over saftpresseren. Så klarer maskinen resten.

Citruspresser test


Ved en investering i en citruspresser, får man et produkt der er ualmindelig brugervenligt, sparer dig penge og rengøring og som ikke fylder alverden i køkkenet, hvor der jo som bekendt i forvejen, ikke er for meget plads.

Uagtet hvor mange forskellige slags juice, der efterhånden kan investeres i, er hjemmepresset, og ikke mindst friskpresset, juice dog det lækreste. Det er nærigt, det er lækkert og det er nemt. I hver fald hvis du er besiddelse af en citruspresser. Med en citruspresser, tager det dig under 1 min., at få et stort, koldt glas friskpresset appelsinjuice til morgenmaden. Det kan også være du skal bruge citroner til kagen eller til madlavningen; med en citruspresser, kan du nemt få alt den gode saft derfra, uden at skulle bekymre dig om at få kerner med i aftensmåltidet.

Citruspresseren bruges til, som navnet antyder, citrusfrugter. Lime, citroner, appelsiner osv., og kan utrolig nemt presses i denne, funktionelle lille maskine. Hvad enten det er med en større eller mindre motor, eller måske helt uden, går presningen som en leg. Den er desuden noget nemmere at rengøre, end så mange andre juice –og saftpressere. Den kan nemt gemmes væk i et skab eller en skuffe, eller stilles elegant op ad væggen.

Hvilke typer kan man få?

De enkelte modeller varierer ikke så meget fra hinanden. Den største forskel produkterne imellem, er, ud over prisen selvfølgelig, størrelsen på motoren. Enkelte modeller fås også uden, hvor der altså lægges op til en smule håndkraft, dog stadigvæk med funktionalitet samt nem rengøring i hovedsædet. De mere dyre modeller sælges som ofte med ekstraudstyr eller har måske en mindre støjfunktion, end de billigere modeller. Der kan dog trækkes en fælles tråd over alle slags maskiner og modeller; skal der laves morgenjuice hurtigt eller skal der presses lime til drinksene, gør man klogt i at investere i en af disse.

Hvad kan en citruspresser?

Som navnet så flot antyder, kan en citruspresser presse citrusfrugter. Appelsiner, lime, grape og citroner. Det kunne man måske forestille sig, at man også selv kunne gøre uden at skulle investere i en sådan maskine, men den har selvfølgelig en række elementer, som gør den afgørende forskel:

- Høj presseevne: De fleste citruspressere indeholder en mindre motor, som hjælper håndkraften godt på vej. Støjniveauet er som regel på et meget lille niveau, men prisen er, i de fleste tilfælde, med til at definere mængden af støj.

- Kerneopsamler: En af de afgørende funktioner. En citruspresser indeholder en funktion der gør den i stand til at opsamle kernerne i frugten, således at du nemt kan holde saft og kerne adskilt. Der er dog forskel på de fleste modeller, ift. deres evne til at samle kerner op.

- Opvaske-venlige dele: Delene til en citruspresser kan, i de aller fleste tilfælde, tåle opvaskemaskinen. På den måde er rengøringen gjort meget nemmere, i forhold til de større produkter, hvor det udelukkende er med håndkraft, produkterne kan rengøres

Hvordan gør man så egentlig?

Citruspresseren er et ualmindeligt nemt køkkenredskab, at håndtere. De fleste produkter er runde i formen, således at der selvfølgelig er plads til den pågældende frugt. I midten af produktet sidder der en plastic eller metal kværn, som frugten presses nedover. Det er her de enkelte produkter kan variere fra hinanden, ift. størrelsen på en evt. hjælpe motor. Såfremt der er en mindre motor, aktiveres denne, i det øjeblik der presses på frugten.

Mange modeller har en såkaldt ”switch-on” funktion, tænder maskinen automatisk, når presseren belastes – dvs. at når du presser en citrusfrugt ned over den, roterer den automatisk. Når frugten fjernes igen, stopper den selv igen. Den grove si sørger for at der ikke kommer kerner ned i juice, hvorefter selve juicen løber ud gennem en tud og ned i glasset. Selv frugtkødet bliver adskilt fra juicen, såfremt denne ikke ønskes.

Selve keglen i maskinen, hvorpå frugten presses, kan variere i størrelsen, således at den passer optimalt til hvad enten det er en appelsin eller en lime, du presser. Mange modeller har desuden en dryp-stop funktion, som forhindrer juicen i at dryppe ud på bordet.

Dog skal man i alle tilfælde og ved alle modeller, være opmærksom på ikke at presse for hårdt. Motoren er, for funktionalitetens skyld, i de fleste tilfælde ganske lille, og belastes derfor nemmere. Det gør sig dog heldigvis gældende for alle modeller, at det er ganske nemt at høre på motoren, hvornår den overbelastes, dvs. hvornår trykket skal reduceres. Derudover bør man i alle tilfælde og ved alle modeller, ikke køre motoren mere end 10 min. ad gangen.

Værd at tænke over

Man kunne hævde, at en nem vej til sundhed, går igennem en citruspresser. Med et sådan apparat i husholdningen, er vejen til et stærkere immunforsvar og en sundere krop, i den grad banet. Og det skal ikke tage dig mere end et minut!

Appelsinen er en klassisk kilde til immunforsvarsstyrkende C-vitamin, men rummer herudover også flere hundrede andre plantestoffer, der ligeledes giver immunforsvaret et nøk opad. Ud over antioxidanterne giver appelsinen dig pæne mængder knoglestyrkende kalcium og blodtrykssænkende kalium samt en del mættende kostfibre. Som sagt skal det ikke tage dig mere end 1 min., og en appelsin selvfølgelig, for at starte dagen med at sundhedsbooste kroppen. Citruspresseren vil i den forbindelse, være dig et uundværligt redskab!