madmaskiner-omtalt

Kapsel kaffemaskine

Skrevet

Kapsel kaffemaskine test

Derfor har kapsel kaffemaskinerne vundet sig en ligeså stor plads hos de fleste danskere, som den traditionelle filtermaskine har. Det er bare ikke lige hver gang man har tid til at vente på, at kaffen løber igennem filteret.

Hvorledes fungerer en kapsel kaffemaskine?

Princippet hos alle kapsel kaffemaskiner er nemt nok; maskinen opvarmer selv vandet til den optimale temperatur (90-94 grader), kapslen med den koncentrerede mængde kaffe isættes, maskinen lader vandet løbe igennem kapsel og ned i koppen. Herefter har du dig en hurtig, lækker og afbalanceret kop kaffe. Og alt dette på under 1.min. Mange af maskinerne tilbyder ydermere muligheden for at lave små eller store kopper, samt en eller to kopper på samme tid.

Hvorfor vælge en kapsel kaffemaskine?

Markedet af kapsel kaffemaskiner er stort og flot. Det er herfra du bl.a. kender det kendte mærker som Senseo, Nespress og Dolce Gusto.

Fælles for alle mærker er det nemme og hurtige, i at lave en kop kaffe, der samtidig er yderst smagfuld. Kapsel kaffemaskinen er for dig, der ønsker hurtighed og kvalitet i en god blanding.

Varianterne af kapsler er desuden mange. Først er fremmest er der selvfølgelig kaffe varianterne i sig selv, hvor der tilbydes espresso, cappuccino, caffé latte, marchiato osv. Men det er også muligt at få kapsler med varm kakao og kapsler med te smag.

Kopstørrelserne ligger fra 30 ml – 250 ml, og tager ca. 20-30 sek. at brygge, afhængig af koppens størrelse.

Værd at vide

Selvom det ”blot” er kaffekapsler du er ude i, så er det altid godt at have sin viden om kaffe på plads. Desto mere du ved om kaffe, desto bedre kan du udvælge de bedste kapsler!

Kaffe er navnet på en række træer af familien "Rubiceae", samt på samme træers frø, også kendt som bønner. Der er mere end 30 kendte arter af kaffetræet, hvoraf kun 3 er af betydning:Arabica(3/4 af al kaffe), Robusta og Liberica.

Kaffetræet bliver når den er fuldt udvokset 4-6 meter høj, og bærer 10-15 cm lange skinnende grønne blade. Kaffeplantens velduftende hvide blomster sidder i store klaser. Kaffeplantens frugt (kaldet bær) indeholder to frø, eller bønner. Disse frø er omgivet af rødt frugtkød, så frugten minder om et kirsebær.

Kaffeplanten trives og dyrkes specielt på øerne Java og Sumatra, samt på den Arabiske Halvø, Indien, Afrika, De Vestindiske Øer og Syd- Og Centralamerika. De Amerikanske områder står for 2/3 af verdensproduktionen.

Den bedste kaffe kommer fra de højest beliggende marker, og planterne topper i udbytte og kvalitet når de er omkring 12 år.

Man mener, at kaffen for første gang kom til Danmark i 1665. I 1773 importerede Danmark ca. 6 tons kaffe, og 30 år senere var mængden næsten fire gange så stor. Handelsministeren var bekymret over det voksende forbrug, da det påvirkede handelsbalancen i negativ retning. Man ville meget hellere have, at de lavere samfundsklasser holdt sig til de almindelige og danske nydelsesmidler som øl og brændevin.

Rundt omkring i de større europæiske byer åbnede kaffehuse og blev hurtigt vigtige mødesteder. I England opstod "penny universities", hvor man for en penny kunne købe en kop kaffe og deltage i intellektuelle diskussioner. I Wien udviklede der sig i 1800-tallet en café-kultur omkring de berømte wiener-caféer.

Caféerne var wienernes kontorer, deres saloner og deres læsesale. Især forfatterne gjorde brug af caféerne, og indgangens vindfang sikrede, at forfatternes papirer og aviser ikke blæste væk, når døren gik op og i.

Europæerne tog kaffebønnerne med til de daværende kolonilande, og det var hollænderne, der fik spredt kaffeplanten til det meste af Syd- og Mellemamerika. Det blev starten på en stor produktion, der har gjort kaffen til kontinentets vigtigste eksportvare.

Hvor finder du så den gode kaffe? Hvilke producenter skal du holde øje med, ift. dine kapsler?

Mellemamerika har de naturlige betingelser for at kunne dyrke den milde arabica-kaffe i en meget høj kvalitet – især i det vulkanske højland, der strækker sig hele vejen ned igennem regionen. Kaffeeventyret startede i 1840'erne i Costa Rica, og efter 1850 var det allerede blevet et vigtig eksportprodukt i hele regionen. Det var produktionen af kaffe, der for alvor integrerede de mellemamerikanske lande i verdensmarkedet.

I Nicaragua som i de andre lande i regionen havde den voksende kaffeproduktion brug for store landområder og billig arbejdskraft. Derfor begyndte landets elite i det nordlige højland med mere eller mindre fine metoder at presse småbønder og indianere væk fra deres jordstykker. De nu jordløse bønder måtte derefter tage arbejde på de nye plantager for at kunne overleve.

Kaffeproduktionen voksede yderligere med stor fart i årene 1893-1909 under en liberal diktator, der bl.a. udlovede store jordområder i de bedste kaffeområder til nordeuropæere, hvis de ville flytte til Nicaragua for at dyrke kaffe. Det var især tyske familier, der tog imod tilbuddet, men også et par danske familier emigrerede til Matagalpa i det nordlige Nicaragua for at blive kaffeproducenter.

Og det gør sig såmænd også gældende ved kapslerne! Så hold øje med hvilket land de er blevet produceret i; det kan give dig et godt hint af smagsoplevelsen!