En ismaskine med kompressor har et indbygget kølesystem, og derved skal maskinen ikke i fryseren, inden den kan bruges. Den skal blot sættes i stikkontakten, og så kan du lave en lækker og frisk hjemmelavet is på 20-40 min. Ismaskinens røresystem medvirker, at isen ikke danner krystaller under frysningen, da massen konstant bliver rørt.
Ismaskiner med kompressor er som sagt lidt dyrere i anskaffelsespris end modellerne uden kompressor, men de tillader til gengæld også, at man er mere impulsiv, da de ikke skal i fryseren 12-24 timer før isen skal laves. Det betyder også, at man kan lave flere portioner direkte efter hinanden, da maskinen ikke først skal fryses ned igen, inden næste portion kan laves. Derfor skal der ikke i samme grad planlægges, som der skal med en ismaskine uden kompressor. Det indbyggede kølesystem tillader en større grad af spontanitet, hvilket er svært at sætte pris på, og som i længden bliver ganske uvurderligt for dig.
Værd at vide
Om du har en maskine med eller uden kompressor, så er der en række overvejelser du skal gøre dig, inden arbejdet påbegyndes. Hvad enten du er uerfaren eller erfaren med en ismaskine, har vi nedenfor samlet en række gode råd, i arbejdet med hjemmelavet is:
- Sørg for altid, at bruge pasteuriserede æg. Det er ikke alle ismasser i ismaskiner, der skal opvarmes under tilberedningsprocessen, og da æg kan indeholde salmonellabakterier (som først dør ved 75°), undgår du bakterierne ved at købe pasteuriserede æg.
- Hvis du ønsker en mere frossen is end ismaskinen kan give dig, kan du putte ismassen i fryseren efter den har været i ismaskinen – du behøver ikke at frygte, at isen krystalliserer, da den allerede er frossen. Hvis du skal have gæster, kan du også lave isen tidligere på dagen og putte den i fryseren indtil den skal serveres. Det anbefales dog at lave isen så tæt på serveringstidspunktet som muligt, da dette sikre en bibeholdelse af den lækre og friske smag på isen, og det er jo helst det man gerne vil, med en hjemmelavet is.
- Spis helst isen inden for 1 måned efter fremstilling. Forskellen på din hjemmelavede og købeis, er at købeisen ofte er tilsat kunstige tilsætningsstoffer til forlængelse af holdbarheden. Hjemmelavet is består af naturlige råvarer, og der er derfor ingen kunstige tilsætningsstoffer, der kan forlænge holdbarheden. Sørg derfor for at få skrevet dato på isen i alle tilfælde.
- Genfrys aldrig isen fra ismaskinen når den har været optøet. Når isen har været helt smeltet, har bakterierne haft mulighed for at arbejde, og genfrossen is kan derfor forårsage madforgiftning.
- Skær chokolade/frugt/nødder i tilstrækkeligt små stykker, så de kan puttes i ismaskinen gennem påfyldningshullet i låget (findes på de fleste ismaskiner). Når isen er begyndt at få sin faste form, kan de forskellige stykker af chokolade eller nødder, tilsættes.
- Afkøl ismassen inden du hælder den i ismaskinen, da dette vil forkorte tilberedningstiden. Det er især vigtigt ved modeller uden kompressor, da skålenes nedkølingstid allerede er begrænset.
- Vær kreativ. Brug fantasien når du laver is på din ismaskine – selv om der står jordbær i opskriften, kan man godt bruge andre ingredienser eller blande flere sammen. Der er stort ingen faste rammer eller regler for hvad du kan putte i din maskine; kun fantasien sætter grænsen, og således kan du virkelig have meget sjov med at få lavet den helt rigtige is!
Til inspiration
Hvis du er i besiddelse af en ismaskine med kompressor, tillader det dig, at vælge de lidt mere avancerede og dermed også en smule lækre, opskrifter. Især italiensk is er en sikker vinder, hvad enten det er vinter eller sommer, hvorfor vi nedenfor har en opskrift på en rigtig lækker og frisk, hjemmelavet italiensk Gelato is med pistacie. Opskriften er baseret på en portion til 4 personer.
Du skal bruge:
4dl letmælk
2dl fløde
100 g sukker
4 æggeblommer
Pistacie ekstrakt/essens
50 gram Chokolade
Fremgangsmetode:
Hæld mælk og fløde i en gryde og varm denne op til lige før kogepunktet (små bobler vil komme frem i kanten) og stil gryden til side.
Æggeblommer og sukkes piskes (ca. 2 min) til en lys luftig æggesnaps.
1/3 af mælken tilsættes æggesnapsen under grundig omrøring, hvorefter gryden med mælk sættes over meget svag varme og æggesnapsen hældes langsomt tilbage i gryden under konstant omrøring. Lad det blive på meget svagt blus til det tykner så meget at du kan trække et spor på en træske.
Herefter tilsættes pistacie ekstrakt/essens (kig efter det i butikker der sælger udstyr til bolcher fremstilling). Værd meget forsigtigt da det er meget kraftigt i smagen og det er meget lidt du skal bruge. Smag selv is-massen til.
Stil ismassen til afkøling i mindst 4 timer.
Hæld isen på ismaskinen og kør denne i ca. 20 min til den er ved at være fast, hvor du tilsætter den hakkede chokolade.
Isen køres på ismaskinen i yderligere ca. 20 min.
Du kan erstatte letmælk og fløde med sødmælk. Dette vil også give et udmærket resultat. Dog vil isen ikke ikke bliver nær så cremet som hvis du bruger fløden.
Hvis anden smag ønskes, kan pistacie essensen blot skiftes ud. Rigtig god fornøjelse med arbejdet og dit nye udstyr!