madmaskiner-omtalt

Espressomaskine

Espressomaskinen fortæller dine besøgende, at her bor der en kaffeconnaisseur, der sætter en ære i at kæle for kaffen.Læs om de mange forskellige modeller der findes på markedet og find ud af, hvor du kan købe din favoritmaskine billigst netop nu.

 

Du kan få en væld af forskellige espressomaskiner, lige fra den totalt manuelle maskine, hvor du kan stille på alt over de halvautomatiske og til de fuldautomatiske, der på det nærmeste fungerer som en slags kaffeautomat.

 

Hvilken version du er til, afgøres af hvor meget du går op i kaffebønner og espressobrygning, samt hvor meget kontrol du vil have over processen.

 

Espressomaskine test

Grundreglen for en espresso hedder sig 7 g. kaffe i en enkelt espresso og tilsvarende 14 g. i en dobbelt espresso. Herefter er der dog mange forskellige måder at lave den på, og mange forskellige maskiner! Det er et lækkert og spændende univers at bevæge sig ind!

 

Hvordan laves en kop espresso?

Espresso er et italiensk ord for kaffe. Ordet "espresso" er kort for det italienske "caffé espresso", hvilket groft oversat betyder "kaffe undertryk", da kaffen brygges under tryk. Denne kaffedrik adskiller sig fra almindelig kaffe ved at være væsentligt mere koncentreret, både i smag og konsistens. Endvidere er den kendetegnet ved at have et fint lag af gyldent skum på toppen. Dette lag kaldes på italiensk for "crema".

 

Forskellige slags espressomaskiner

I ens overvejelser om hvilken maskine der skal købes, bør det indgå, at der findes 2 slags forskellige: en semi-automatisk og en fuld-automatisk. En beskrivelse af disse to, følger derfor her:

Semi Automatiske espressomaskiner

En semi automatisk espressomaskine er en espressomaskine der vil være rigtig god til dig der godt kan li at have mulighed for at stille på en masse knapper og i det hele taget selv bestemme hvordan du mener den perfekte kop espresso skal smage.

 

Er du interesseret i at eksperimenterer og indstille samt bruge tid på at lave en god Caffe Latte eller espresso? Så er en semi automatisk espressomaskine altså det helt rigtige køb for dig.

 

Fuldautomatiske espressomaskiner – Til professionelt brug.

En fuldautomatisk espressomaskine klarer stort set alt for dig, du sætter en kop ind under maskinen trykker på en knap og den sørger for at kværne, dosere, stampe og brygge din kaffe.

 

Skal det være lækkert men også nemt at lave en kop kaffe for dig? Så er en fuldautomatisk espressomaskine det helt rette valg for dig.

 

Værd at vide om espressomaskinen

Når du kaster dig ud i at brygge espressoer derhjemme, er der en lang række fagsprog og udtryk, der med fordel kan læres og huskes. Det vil kun hjælpe dig til at få en endnu større og endnu bedre oplevelse med din espresso kaffe!

Crema: Det øverste mørkebrune lag på espressoen.

Portafilter: Beholderen til kaffen.

Tamper: Det redskab, som bruges til at presse kaffen sammen nede i portafilteret.

Dampdyse: Den maskindel, der bruges til at skumme mælken.

Kopbakke: Toppen af espressomaskinen, som er beregnet til at stille de små kopper på. På nogle maskiner bliver pladen varm, når maskinen er i brug, hvilket giver lune kopper at drikke af.

Auto-frother: En hjælpeskummer på dampdysen. Den trækker selv luft med ind i mælken og skaber skum.

 

Gode råd

Herunder følger en række gode råd, tips og tricks, der med fordel kan tages med i overvejelserne; både udi selve indkøbet af en espresso maskine, men også i arbejdet med at fremstille den bedste kop!

Vandet: Brug kun kildevand, så maskinen ikke kalker til. Kedlen er ofte meget svær at afkalke.

Kaffen: Brug kaffe af god kvalitet, og pak den tæt i filterkurven, da vandet ellers løber lige igennem.

Tamperen: Der følger en tamper med til alle de afprøvede maskiner, men de er ikke gode nok. En god tamper koster fra 200 til 600 kroner.

Kværnen: Hvis du maler dine bønner selv, så brug en god kværn (fås til omkring 500 kroner) og ikke en af de billige med roterende kniv.

Den bedste mælk

Brug altid kold og frisk mælk.

Luk lidt af dampen ud før brug.

Hold dampdysen lige under mælkens overflade.

Åbn helt op for dampen; sænk kanden, så der trænger luft ind i mælken.

Løft kanden, når mælken er lunken, og bliv ved med at piske rundt.

Luk lidt damp ud af dysen efter brug.

Tør dysen af med en ren klud lige efter brug, så der ikke samler sig bakterier.

 

 

Til inspiration

Foruden i sig selv at være en glimrende kop kaffe, så fungerer en kop espresso kaffe også som basis, for andre slags kaffe-drikke. Caffé Latte, Cappuccino, Cortado er blandt et lille udvalg, men nok også de mest kendte. Herunder følger basis opskriften, på en god kop espresso kaffe

 

- Der skal bruges ca. 7 gram sammenpresset kaffe

- Et maskintryk på omkring 9 bar

- Ca. 25 ml vand

- Bryggevand-temperatur på mellem 90-94 celsius

- Samt en ekstraktionstid på mellem 20-30 sekunder.

Når først du har styr på din basis espresso, kan du kaste dig ud i at lave eksempelvis en Cortado, som kendes fra Spanien, eller en Caffé Latte, kendt fra Italien.

Cortado:
Et skud espresso med steamet mælk (uden skum) for at tage det stærke af smagen. Laves som regel 50:50 med espresso først.

 

En flot effekt kan opnås ved at hælde den steamede mælk i koppen først, og derefter espresso. Derved opstår fire lag med mælk nederst, så espresso, så mælkeskum og flot brun crema på toppen.

Caffé Latte
Et skud espresso med en stor del steamet mælk i. Mængden af mælk kan varieres lidt efter behag.

 

Der er lidt skum på toppen, hvilket gør det muligt at lave Latte art.

 

 

Rengøring og vedligeholdelse

Ligesom som med så mange andre maskiner i køkkenet, er rengøring en naturlig og vigtig forudsætning, for at dit udstyr har så lang en levetid som muligt.
Det gør sig også gældende hos en espresso maskine, hvor god rengøring er essentiel når det gælder espresso.

 

Man skal hele tiden sørge for at gruppe og portafilter er rene og fri for kafferester, at steameren (”tryllestaven”) er fri for mælkerester. ”Tryllestaven” rengøres nemmest lige efter steaming med en fugtig, varm klud.

 

Gruppen kan renses ved at køre vand igennem den uden portafilteret sat i, og så børste efter med en stiv børste.

 

Man kan vælge at backflushe sin maskine (må kun gøres på en maskine med 3-vejs-ventil -det har de professionelle og bl.a. Rancilios Silvia) ved at indsætte et blindfilter med lidt rensemiddel, og så køre vand gennem gruppen i 10-20 sekunder for at rense hele gruppen.