madmaskiner-omtalt

Kaffemaskine

Den traditionelle filterkaffemaskine er på vej tilbage efter at have været i sat i skammekrogen et stykke tid. Læs om de mange forskellige modeller, der findes på markedet og find det billigste sted at købe dem.

Filterkaffen har fået en renæssance efter at have været fortrængt af kapselkaffemaskinen i nogle år. For filterkaffe er stadig den mest økonomiske og nemmeste måde at brygge meget kaffe på, Samtidig er det den metode, der udnytter bønnerne bedst og giver den mest ideelle bryggetemperatur.

Samtidig er der nye kaffemaskiner på vej ind på markedet, hvor du har mulighed for at tilpasse bryggeprocessen til dine smagsreferencer.

Kaffemaskine test

Ved en kaffemaskine har vi med den mest kendte og traditionelle måde at brygge kaffe på, med at gøre. Udvalget af forskellige slags kaffe, er dog også større inden for dette område, i og med det ikke skal pakkes ned i kapsler eller puder. Enten fint malede, grovmalede eller hele bønner kan benyttes, hvilket givet et lækkert, stort udvalg af dejlig kaffe. Duften og ikke mindst lyden af en bryggende kaffemaskine, er velkendt for os alle.

Rengøring og vedligeholdelse

For at undgå en stigende bitterhed i smagen af din kaffe, bør kanden vaskes ofte, og ellers anbefales det, at afkalke kaffemaskinen en gang i måneden. Dette gøres nemmest ved at fylde vandbeholderen med eddike, og lade det løbe igennem maskinen. Eddikens syrlighed sørger for at løsrive nogle af de rester der sidder indvendigt, og bevirker dermed, en bitterhed i kaffen.

Værd at vide

Vi kan vist hurtige blive enige om, at kaffe er ikke blot kaffe. Det kan være, med de rigtige bønner, en yderst aromatisk og smagsfuld oplevelse, som man slet ikke behøver at tage for givet. Det er naturligt at bedre bønner koster en smule mere, men den bedre smagsoplevelser, er også det hele værd.

Enhver kaffemaskine er temperaturmæssigt indstillet til at kunne brygge den bedste kaffe, så det er bare med at investere i nogle gode bønner! Og hvor kommer de så fra? Jo, det kan du nemt danne dig et overblik over, ved hjælp af følgende liste! Til gengæld kan vi love for, at den dyreste kaffe koster ”lidt”!

Nærmere betegnet 1000 kr! 1000 kr for et kilo kaffe. Så er det til gengæld en af verdens bedste og dyreste kaffe. Den eksklusive kaffe stammer fra Jamaicas Blue Mountains, hvor kaffeplanterne har særligt gunstige vækstbetingelser.

En anden eksklusiv og meget speciel kaffe er den indonesiske Kopi Luwak, der også regnes for verdens dyreste. Kaffen stammer fra øerne Sumatra og Java og har været igennem fordøjelsessystemet på et kattedyr – kaffebærerne er ganske enkelt høstet fra dyrets afføring.

Listen over de bedste kaffelande:

1. Mexico

2. Guatemala

3. Colombia

4. Brasilien

5. Etiopien

6. Kenya

7. Rwanda

8. Indonesien

9. Hawaii

10. Jamaica

Så hold øje med disse lande, når kaffen købes!

Bryg den perfekte kop!

Køb god kvalitetskaffe, der er ristet inden for de første tre måneder efter høst. Sørg for selv at male dine kaffebønner, i en solid kaffeblender. Rens blenderen og blend lidt kaffe igennem før du blender kaffen til servering. Her skal du være opmærksom på, at trækketiden forlænges, hvis dine kaffebønner er groft malet.

Jo længere tid kaffe trækker, jo mere bitter bliver kaffesmagen. Husk at afkalke din kaffemaskine, da det forlænger trækketiden, og husk altid som tommelfingerregel, at vandtemperaturen skal være mellem 92 til 96 grader celsius.

Kaffens historie

Hvis du vil være en rigtig kaffe nørd på området, så har vi her et kort oprids af kaffens historie – så er der lidt til at blære sig med næste gang du har gæster!

Den første kaffenyder var rent faktisk en ged!

Og når selv gamle geder springer rundt som kåde kid, må der jo være noget mirakuløst ved bærrene på coffea-busken. Sådan tænkte i hver fald Kaldi, en hyrde i Etiopien ca. år 900 efter Kristi fødsel.

Den nærmere afprøvning overlod den forsigtige Kaldi til den urtekyndige ab-bed. Der blev lavet mange forsøg med bærrene, der blev knust, most og tørret. Til sidst fandt man på at hælde kogende vand over dem. Resultatet var en drik, der hjalp munkene med at holde sig vågne - også under de lange aftenbønner.

Kaffeopdagelsen bredte sig hurtigt i religiøse kredse, men først i midten af det 14. århundrede hører vi nyt om den hede væske med den opkvikkende virkning.

Kaffen kommer til Europa

Traditionen med kaffe som religiøs drik blev brudt af araberne i 1470 med opførelsen af kaffehuse. Her mødtes købmænd og andet godtfolk for at diskutere, udveksle nyt og blive underholdt med dans og musik. Efterspørgslen spredte sig og den første skibsladning kaffe kom til Venedig i 1630.

Kaffehuse dukkede op alle vegne - især i Italien, England, Holland, Frankrig og Tyskland. I 1689 var der alene i Paris 250 kaffehuse og Frankrig havde på det tidspunkt det største kaffeforbrug i Europa.

Kaffe erstatter øl fra morgenstunden

I Danmark var vi ikke ligefrem forvænte med alkoholfrie drikke ved kaffens indtog i det 18. århundrede (det første kaffehus kom til København i 1772). Brøndvandet var nærmest livsfarligt - med mindre det blev kogt først. Og køerne gav ingen mælk om vinteren og kun lidt om sommeren. Så man drak øl morgen, middag og aften.

Der var derfor et naturligt behov for en alkoholfri drik. Stille og roligt vandt kaffen indpas og Danmark hører i dag til blandt toppen af kaffedrikkende lande. Desværre har danskerne ofte fået ry for at være ukræsne og bælle litervis af dårlig kaffe i sig. Det kan du selvfølgelig være med til at lave om på, ved at købe dig en solid og god kaffemaskine, med dertilhørende lækker kaffe!

De senere år er kaffemaskinens filterkaffe og frysetørret kaffestøv imidlertid udskiftet til fordel for rigtige kaffebønner og listige kaffebarer med dygtige baristas, der disker op med latte, espresso, ristretto, cortado og cappucino.

Nogle af dem stiller op i verdensmesterskaberne i kaffe-brygning og andre konkurrencer, hvor der dystes på kunsten at brygge en god kop kaffe. Det handler både om håndværk og om at bruge de bedste bønner.