madmaskiner-omtalt

Køl og frys

At kunne opbevare madvarer på forsvarlig vis er en vigtig del af at kunne have en sund og funktionel hverdag. Bliver madvarerne ikke opbevaret ordentligt, fordærver de og dette kan i sidste ende medføre at vi bliver syge.

 

Hvilke typer findes der?

 

Køleskabe

Amerikaner køleskabDer findes mange former for køleskabe. Herunder kan du finde nogle generelle informationer og rengøringsfif, samt en lille beskrive af diverse typer køleskabe.

Generelle informationer

Nogle at de ting du bør overveje inden køb at nyt.

Størrelse og indretning

Et køleskab på 150 liter er ganske fint til de fleste singler, men det nok kræver lidt mere plads, hvis I er en familie på fire. Her ville et køleskab på minimum 300 liter være passende – alt efter om der købes ind dagligt eller, om du er en af dem, der kun handler ind 1-2 gange i ugen.

Det er ikke kun størrelsen, der er vigtig. Det er også en god idé at kigge på indretningen. Kan køleskabet rumme store gryder og plastikbøtter? Hvad er der plads til i lågen? Er hylderne flytbare?

Temperaturen

Den optimale temperatur i et køleskab bør ligge på 5 grader. Undersøg hvordan termostatknappen virker. Nogle køleskabe har et digitalt termostat udenpå, der viser den indvendige temperatur. Er dette ikke tilfældet, bør du købe et separat køleskabstermometer til at holde øje med temperaturen.

Det er at foretrække at finde et køleskab med blæser, hvor den kolde luft bliver fordelt jævnt i hele køleskabet vha. en ventilator.

0 zone

Nogle køleskabe har en 0 zone skuffe, hvor temperaturen er lavere end de 5 grader, men dog ikke så lav at dine fødevarer fryser til. I denne skuffe kan du opbevare alle former for madvarer, du ønsker skal holde længere. Den lave temperatur sikrer en ultimativ langsom udvikling af bakterier og modning af råvarer – hermed en forlænget holdbarhed.

Rengøring

Det er altid en god idé at holde en høj standard af hygiejne, når du har med madvarer at gøre. Derfor er det også vigtigt at holde dit køleskab ordentligt rent.

Rengøring af et køleskab er forholdsvis simpel og kan klares med helt almindeligt varmt vand, eddike og et par dråber opvaskemiddel. Sluk for køleren og tøm køleskabet for madvarer. Vask alle løsdele op i hånden og tør inder- og ydersiden af køleskabet over med en klud opvredet i sæbevand.

Sørg for køleskabet er helt tørt inden madvarerne sættes tilbage og lågen lukkes, da fugt skaber det perfekte miljø for skimmel og bakterier.

Du bør rengøre dit køleskab mindst én gang om måneden.
Kummefryser

Rengøring af fryser

Frysedelen skal selvfølge også rengøres i de køleskabe, der er udstyret med en sådan. Nogle frysere kan slukkes separat. Er dette muligt, må du slukke for kølingen i hele køleskabet mens rengøringen står på.

Fjern alle madvarer og læg dem evt. i en køletaske eller andet under rengøringen, så de ikke tør op. Afrim fryseren fryseren. Læg evt. et håndklæde eller andet i fryseren til at suge overskydende vand. Når afrimningen er overstået rengøres fryseren ligesom køleskabet med vand og sæbe. Hylder og skuffer vaskes op i hånden.

En god tommelfingerregel er at fryseren bør afrimes når isen i siderne, loft og bund er ½-1 cm tyk.

Undgå en grim lugt

Kilden til den grimme lugt er som regn gammel mad, hvorfor dette straks må findes og fjernes. Herefter skal hele køleskabet gøres grundigt rent som beskrevet ovenfor. Alternativt kan bruges klorin eller rodalon, som begge er gode til at desinficere.

Nogle gode forholdsregler for at undgå lugt:

 

● Forsvarlig indpakning af madvarer.
● Tjek udløbsdatoer.
● Undgå overfyldning og tjek temperaturen.
● Undgå fugt og tjek at druprenden på bagvæggen er ren og tør.

Styr på hygiejnen

Opdel dine madvarer i forskellige grupper og hold dem adskilt i køleskabet. F.eks. bør kød, fisk og æg ikke ligge på samme hylde som pålæg, da dette ikke varmes op inden indtag. Ligeledes bør frugt og grønt med jordbakterier heller ikke komme i berøring med kød.

Typer af køleskabe

Få et hurtigt overblik – hvad er hvad?

Køleskab, Fritstående og integrerbare køleskabe

To nærmest identiske typer af køleskabe. Den eneste forskel er, at den ene type er beregnet til at kunne stå frit i rummet og den anden model passer ind i et skab og har en front, der matcher de øvrige køkkenskabe.

Amerikaner køleskab

For mange er denne type køleskab den ultimative model inden for køleskabe. Et kæmpe stort køleskab med to døre og gerne isdispenser og/eller drikkevandskøler.

Vær opmærksom på at køleskabet har en VA-godkendelse (bygningsreglementets sundhedsgodkendelse af vand- og afløbsinstallation), hvis det har isdispenser og/eller drikkevandskøler. Undlad at installere den medfølgende vandfilter, det kun er egnet til de lande, hvor drikkevandet er tilsat klor. I Danmark vil et sådan filter virke omvendt og være en god grobund for diverse bakterier.
Vinkøleskab

Vinkøleskab

For dig, der virkelig går op i det dér med vin. Vinkøleskabe kan fås med en eller to kølezoner. Dem med to kølezoner kan holde 10-18 grader i den ene del af køleskabet og 5-10 grader i den anden del – optimalt til hhv. rødvin og hvidvin. Køleskabet er selvfølgelig indrettet til at opbevare vinflasker. Lågen er typisk i UV-beskyttende glas.

Minikøleskab

Du kender dem måske fra hotelværelser eller campingvogne. Mini køleskabe er selvsagt nogle meget små køleskabe, hvor der typisk kun lige er plads til et par dåsesodavand og ikke meget mere. En praktisk lille installation, der kan fås i mange sjove designs.

Køle-fryseskab

Overgangen til næste kategori om frysere. Denne smarte kombination af et køleskab og en fryser findes i mange hjem, da den både er praktisk og pladsbesparende. Køle-fryseskabe findes i nærmest alle størrelser og forhold. De er særligt populære i de husstande, hvor der ikke er plads til en separat fryser.

Gaskøleskab

Typisk en mindre køleskab, der kan kører på gas, når der ikke er mulighed for at tilslutte strøm. Omvendt kan dog også tilsluttes strøm, når der endelig er mulighed for det. Denne type køleskabe bruges oftest i camping miljøet eller i sommerhuse.

Typer af frysere

Hvad er vigtig at have ekstra fokus på, når du skal have en ny fryser? Få lidt tips og ideer her, fif til rengøringen og en lille oversigt at diverse modeller.

Generelle informationer

Lige lidt til overvejelse.

Størrelse og indretning

Er I maksimalt to i din husstand, kan I overveje om det overhovedet er nødvendigt med en separat fryser, eller om I kan nøjes med en køle-fryseskab.
Med en husstand på fire personer eller derover kan det sagtens betale sig at anskaffe en separat fryser til opbevaring af diverse færdigretter, grøntsager, pålæg, brød, rester fra aftensmaden osv.

Under dette punkt bør der også overvejes, hvordan indretningen af fryseren harmonerer bedst med din hverdag, samt hvor meget gulvplads du har til en ny fryser.

Temperaturen

Den anbefalede frysetemperatur er -18 grader. De to vigtigste forholdsregler for at kunne bevare denne temperatur er at undgå at overbelaste fryseren, ved at fylde den helt op til randen, samt at undgå at åbne og lukke den hele tiden. Desuden er det selvfølgelig vigtigt at isoleringen – og særligt gummilisten i låget/lågen – er tæt.

Mange nyere frysere har installeret en alarm, som hyler, hvis temperaturen overstiger en bestemt grad.

No frost funktion

En yderst praktisk funktion, som findes i mange nyere modeller. Med funktionen afrimes automatisk automatisk med et bestemt interval, hvilket gør rengøringsprocessen meget mere overskuelig.

Rengøring

Det er ikke nogen større videnskab at rengøre en fryser – heldigvis! Rengøringen består af to dele; afrimning og den egentlige rengøring.

Afrimningen

Frost på fryserens sider, loft og bund opstår som følge af den varme luft der lukkes ind i fryseren, når du åbner og lukker den. Luften nedkøles og vanddampen heri bliver med tiden til frost.
Som en god tommelfingerregel bør du afrime din fryser, når der er ½-1 cm frost – ikke blot for hygiejnens skyld, men også ud fra et energimæssigt aspekt.

Her får du afrimningsprocessen trin for trin:

 

1. Sluk for fryseren og fjern alle madvarer fra den. Opbevar dem i en køletaske eller i køleskabet.
2. Fjern de største klumper af is med et redskab af plastik.
3. Er det en mindre fryser kan du nu sætte en skål eller balje med varmt vand ind i fryseren for at speede optøningsprocessen op. Efter 5-10 min. kan du skrabe mere is af siderne. Hæld aldrig varmt vand direkte i fryseren!
4. Har din fryser et afløb med prop i bunden, skal du selvfølgelig fjerne proppen og sætte en skål under afløbet, så det smeltede is kan løbe fra. Er der ikke noget afløb, må du bruge håndklæder eller andet til at suge vandet op.

Rengøringen

Når fryseren er afrimet og smeltevandet er fjernet, kan du gå igang med at rengøre den – dette foregår med helt almindeligt varmt vand, lidt eddike og et par dråber opvaskemiddel. Vask kurve, skuffer og hylder op i hånden, og tør selve fryserens inder- og yderside over med en klud opvredet i sæbevand.

Afslutningsvis tørres alle løsdele og overflader over med en tør klud. Frostvarerne lægges tilbage i fryseren og den tændes igen.

Typer af frysere

Kend forskellen de to typer af frysere – kummefrysere og fryseskabe.

Kummefryser

En god gammel klassiker, som de fleste vist kender. Kummefrysere er sjældent det kønneste at se på rent designmæssigt, hvorfor de som oftest også er forvist til spisekammeret, bryggerset eller carporten, men til gengæld er de yderst rummelige og fås i flere forskellige størrelser. Kummefrysere er forholdsvis pladskrævende, men til gengæld er de mere energivenlig en fryseskabe.
Fryseskab

Fryseskab/skabsfryser

Kummefryserens pandang. Den opretstående fryser med et lidt mere brugervenligt skuffe- eller hyldesystem. Fryseskabe er knap så pladskrævende og designmæssigt ofte lidt pænere at se på sammenlignet med kummefrysere.

Ligesom med køleskabe findes fryseskabe både som fritstående og integrerbare modeller.

Det økonomiske aspekt i at købe nyt

De fleste ældre køleskabe, kummefrysere og andre hårde hvidevarer er efterhånden blevet skiftet ud rundt omkring i de små hjem. Er du stadig en af dem, der ikke har fået gjort det, så tøv ikke længere, for der er bestemt penge at spare.

Isoleringen

Der er generelt mange fordele ved at skifte en nyere model. En af dem er isoleringen, som formentligt er bedre, hvilket betyder, at der ikke skal bruges nær så meget energi på at holde en bestemt temperatur.

Energiklasse

Alene på elregningen kan der være meget at hente, hvis du skifter den gamle traver ud med en nyere model i minimum energiklasse A eller bedre.

Undgå at overbelaste

Det gælder såvel køleskabe som frysere at du ikke bør fylde dem alt for meget op, da det kan overbelaste hele systemet. Det bliver sværere at holde at holde den optimale temperatur og samtidig køle alle madvarer ligeligt.

Tip!

Tø kød og andre madvarer fra fryseren op i køleskabet. Herved optøs maden først og fremmest korrekt. Sekundært kan du spare lidt energi, da de frosne madvarer er med til at sænke temperaturen i køleskabet under optøning.

Har du en separat fryser, kan der være en fordel ved at have den stående i et køligere rum – herved bliver varmeudvekslingen ikke så voldsom, og det generelle energitab til omgivelserne mindskes.

Husk lige

I princippet kan de billige mærker være lige så gode som de dyre. De sidste par 100-1000 kr. handler ofte om design, ekstra funktioner og patent frem for kvalitet. Surf lidt rundt på nettet, læs nogle tests og bliv klogere på, hvad der passer bedst til dit behov og din økonomi.

Levetiden for et nyt køleskab eller fryser er typisk 10-15 år.