Men det er ikke kun på udseendet, at det retromæssige element er kommet tilbage. Kunsten i at lave noget selv, at dyrke noget selv, er blevet rigtig meget ”in”. Det udviser et overskud at kunne brygge selv, bygge selv eller dyrke selv, og vi kender det alle; det er ganske enkelt sjovere, mere spændende, mere udfordrende og ikke mindst, mere lækkert og indbydende, at spise og servere ting, som vi selv har dyrket eller lavet.
I den forbindelse, er det ingen overraskelse at frugtpresseren, er kommet tilbage. Markedet løber efterhånden over med diverse maskiner som presse, hakke og blende ens grøntsager og frugter til ukendelighed, og til drikkebare produkter. Det er i sig selv også godt nok; det er kan være yderst vigtigt i de tidsknappe situationer. Men når man har tiden og man har overskuddet, så er det altså at foretrække, at gøre tingene selv! Derfor er frugtpresseren kommet for at blive, og derfor er det også en frugtpresser du skal have dig, hvis det skal være fuldendt.
Hvilke typer kan man få?
De enkelte modeller varierer ikke så meget fra hinanden. Den største forskel produkterne imellem, er, ud over prisen selvfølgelig, størrelsen på motoren. Enkelte modeller fås også uden, hvor der altså lægges op til en smule håndkraft, dog stadigvæk med funktionalitet samt nem rengøring i hovedsædet. De mere dyre modeller sælges som ofte med ekstraudstyr eller har måske en mindre støjfunktion, end de billigere modeller. Der kan dog trækkes en fælles tråd over alle slags maskiner og modeller; skal der laves morgenjuice hurtigt eller skal der presses lime til drinksene, gør man klogt i at investere i en af disse.
Hvad er så en frugtpresser?
Som navnet antyder og siger, så er det naturligvis et værktøj til at presse frugt. Men det vigtigste og det mest lækre, er naturligvis, at du selv styrer og håndterer processen. Det er dig der presser frugterne.
Med en frugtpresser, er du tilbage i de gode gamle dage. Det er på gammeldags maner der foregår, men selvfølgelig tilsat et nymodens touch. Den kan naturligvis bruges til at presse æbler og andre frugter, men den stopper så absolut ikke her, i modsætning til mange andre juice –og saftpressere. Du kan bruge den til at lave hjemmelavet honning eller sågar hvis du ønsker at lave din egen vin.
En frugtpresser består af en stor tønder, de fleste med en volumen på 12 L, en saftpose og et stort håndtag til at dreje rundt, altså der hvor selve presningen sker. Det er altså en mere udendørs aktivitet denne, da pladsen omkring kræves i et større omfang, end hvad et køkken tillader.
En frugtpresser er et fantastisk middel, til at få udnyttet samtlige frugter, bær og andet overskydende du har i haven. Alt kan udnyttes, og kun fantasien sætter grænserne for, hvilke fantastiske safter og cidere du kan ”presse” ud af dette værktøj.
Rengøring og vedligeholdelse
Det er selvfølgelig ikke lige sådan at smide en frugtpresser i opvaskemaskinen. Det er dog ikke så besværligt overhovedet, at få rengjort den. Det er blot et spørgsmål om at vedligeholde den godt nok, således at rengøringen er en smal sag, hver gang. Efter presning skal de enkelte dele vaskes med varmt vand. Frugtpresseren skal opbevares et tørt sted, for at tøndens træ kan tørre. Ved et langvarigt stop skal lejer og metaloverflader smøres med spiseolie
Hvorfor købe en frugtpresser?
Der er er både glæde og tilfredshed i sigte ved det selvgjorte! Og så er der de sublime smagsoplevelser. Med en frugtpresser, kan du få gravet din indre selvforsyner frem!
Anvend køkkenhavens, væksthusets, frugthavens eller naturens råvarer du har lige ved hånden og få konserveret overfloden til glæde og gavn for store og små.
Det er værdifuldt at være sammen om at fremstille hjemmelavede fødevarer og giver en god forståelse for, hvordan tingene bliver til - og kommer fra.
Og det er en stor gevinst for både nærmiljø og det globale klima, at fødevarer fremstilles - og indtages - dér, hvor de reelt vokser og gror.
Til inspiration!
Vi kan hurtigt blive enige om, at selve funktionen af en frugtpresser ikke er specielt vanskelig at forstå eller forholde sig til. Det kan dog virke en smule uoverskueligt lige at vide, hvilke safter eller cidere man såvel skal som kan, gå i gang med. Hvilke safter kan din have egentlig give dig? Og hvorledes foregår det? Nedenfor kan du læse dig frem til hvorledes du laver din helt egen æblemost, og på den måde komme godt i gang!
Æblemost
Æblemost er en rigtig lækker drik, og heldigvis nem at lave. Der er blot nogle gode råd, man bør følge i sit arbejde. Æbler giver utrolig meget most fra sig – 25 kg frugt kan give op til 20 l most afhængigt af sort og udstyr.
Gråsten, Cox Orange og Filippa er rigtig gode mostæbler, men du kan bruge alle slags æbler - også nedfaldsæbler.
Madæbler giver en syrligere most end spiseæbler, og ved at blande de to får du et ekstra godt resultat. En god rettesnor er en tredjedel madæbler til to tredjedele spiseæbler, men blandingsforholdet afhænger af din smag og sæsonen – jo flere solskinstimer, desto sødere æbler og most. Æblerne skal være fuldmodne – men tjek, at de ikke er melede. Et æble er modnet, når det slipper grenen ved et let vrid.
Det er vigtigt at vaske æblerne grundigt og fjerne eventuelle stødpletter og råd fra nedfaldsæblerne. Først skal æblerne findeles for at få det fulde mostudbytte. Du kan gøre det i hånden på et rivejern, men hvis der er mange æbler, bør du lade en æblekværn klare det. Vend rundt i den kværnede frugtpulp, før den kommes over i pressen. Hvis du vil bevare æblemostens lyse farve, kan du komme et par stængler rabarber med ned i kværnen. Oxalsyren i rabarberen forhindrer, at mosten mørkner.
Herefter kan du ganske nemt få dig en god sommerdrik, ved at blande din hjemmelavede æblemost med ufortyndet hyldeblomstsaft. Blandingsforholdet er afhængigt af, hvor sød eller syrlig din æblemost er, men et godt bud er 1 del hyldeblomst-koncentrat til 9 dele most. Nyd drikken godt afkølet.
Har du først investeret i din egen frugtpresser, kan du bruge den til mange andre frugter – fx pærer, udstenede blommer, ribs og jordbær. Du kan også presse dig til dejlige blandede safter. Pæresaft har det fx med at blive for sød, men prøv at iblande lidt af den syrlige most fra madæbler. Blandingsforholdet afhænger af sorterne og din smag. Du kan smage dig frem til det perfekte miks med en ”prøve-presning”, hvor lidt af hvert presses efter tur.
Rigtig god fornøjelse med presningen!