madmaskiner-omtalt

Køkkenmaskine

Køkkenmaskinen er din alt i en kødhakker, dejælter, blender, pastamaskine og alt muligt andet, der kræver maskinkraft i køkkenet. Læs her om de mange forskellige modeller, der findes på markedet, og find den forhandler der har din favoritmaskine billigst netop nu.

 

Hvor det tidligere var foodprocessoren, er det i dag køkkenmaskinen, alle vil have. Især de mange mad- og kageprogrammer i fjernsynet har øget salget – og der er ikke den ting, du ikke kan bruge en køkkenmaskine til.

Samtidig synes mængden af tilbehør ingen ende at tage og med det rigtige tilbehør, kan du specialisere din køkkenmaskine til lige præcis den funktionalitet, du har brug for.
Køkkenmaskine test

Køkkenmaskinen er - og har i mange år - været den oplagte hjælper både i det private køkken, samt i de mere professionelle køkkener. Den klarer de fleste opgaver med et trylleslag, så aftensmaden, eller hvad du end måtte lave, er klar på den halve tid.

En spændende historie

Køkkenmaskiner til private husstande kom på markedet omkring 1920’erne, og blev særligt populære i 1940’erne efter 2. verdenskrig. Pengene var små og flere husmødre og kogekoner måtte lave nærmest alt fra bunden, da der ikke var råd til at købe noget færdiglavet. Hårde og tidskrævende opgaver som bagning, syltning og konservering blev en del af det daglige arbejde i køkkenet, og der var derfor brug for en god og stabil hushjælp - det er her køkkenmaskinen kommer ind i billedet. De første år efter krigen blev nogle af disse maskiner endda solgt med et særligt krigstid opskriftshæfte.

Hvilke typer findes der?

Nogle køkkenmaskiner har blot den praktisk rørefunktion, mens andre har flere funktioner, hvor de både kan blende, lave is, snitte grøntsager osv. I oversigten nedenfor kan du se alle vores mærker af køkkenmaskiner.

Er der noget om balladen?

Hvis du er den passive type, der ikke ynder at gør særligt meget ud af madlavningen i det daglige, er en køkkenmaskine nok ikke lige noget for dig. Er du derimod en sand madelsker, kunne en køkkenmaskine godt blive en god investering for dig.

Køkkenmaskinen er en kærkommen hjælper til dig, der elsker at bage eller at lave andre sjove ting i køkkenet. Med en sådan maskine er det slut med at slide muskler og led op i arme og skuldre ved manuel piskning eller stationer enhåndsbetjening af håndmikseren. Alt efter, hvilket mærke og type køkkenmaskine du køber, kan alle maskiner noget forskelligt.
Tænk grundig over, hvad du skal bruge køkkenmaskinen til inden du køber en. Skal den bare bruges til at mikse ting sammen, eller skal den kunne mere end det? Og hvor meget skal skålen kunne rumme?

Det basale udstyr

Der medfølger basalt værktøj til alle maskinerne i form af en skål, et ballonpiskeris, et fladt piskeris og en dejkrog, således at du kan komme god fra start. Med disse remedier kan du piske alt fra fløde og æggehvider til kagedej. Rør gærdej til lækre brød og boller, eller mas kogte rodfrugter til en cremet mos, som kan serveres som den er, eller bages i ovnen.
Hvis du er af den type, der bager meget brød - måske et par stykker i ugen - anbefales det skålen har en kapacitet på mindst 6-7 liter.

De ekstra effekter

Nogle maskiner kommer ekstra udstyr, men det kan tilkøbes til andre. Her er der mange muligheder. KitchenAid, Kenwood og Ankarsrum er de maskiner, der har mest ekstraudstyr i form af blendere, minihakkere, kødhakkere, ismaskiner, saftpressere, juicere, foodprocessorer osv. Der findes nærmeste ingen grænser for, hvad du kan lave med disse vidunderlige maskiner. Nogle maskiner er sågar også designet med en indbygget varmeplade.

Power skal der til!

Der er ikke kun udstyret der kommer an på. Maskinens råstyrke har bestemt også noget at sige, når der skal købes nyt.

Der er bestemt forskel på, hvor høj en effekt din kommende køkkenmaskine skal kunne yde alt efter, hvad du skal bruge den til. Hvis du kun vil bruge den til miks af kagedej og andre lækre sager, behøver effekten ikke være så høj, hvorimod maskinen bestemt bør kunne yde noget mere, hvis du er en rigtig husmor, der ofte laver store portioner eller bager meget brød af tung gærdej.

Hvor hurtigt kan den køre?

Køkkenmaskiner kan indstilles på forskellige hastigheder alt efter, hvilke opgaver du stiller den overfor - dette for at skåne motoren bedst muligt. Er det således en let opgave, såsom at piske flødeskum, skal den maskinen køre på et højt niveau, hvorimod hastigheden skal være noget lavere, hvis det er en tung opgave.

Rengøring og vedligeholdelse

Som med alle andre maskiner og basisredskaber til køkkenet, er det vigtig at holde hygiejnen i top. Der skal skures og skrubbes!

Oftest anbefaler producenterne, at alle aftagelige dele vaske op i hånden - om ikke andet, så i hvert fald dem, der er lavet af stål, da disse dele kan blive ødelagt i opvaskemaskinen. Slibemidlet i opvasketabs kan ridse og beskadige stålet, og der kan med tiden dannes rust på dem. Aftagelige dele af ren plastik kan dog godt komme en tur i opvaskemaskinen uden risiko for noget.
Er selve maskindelen blevet snavset, kan den rengøres med en fugtig klud opvredet i varmt vand tilsat lidt mildt opvaskemiddel.