Inden for de sidste 10 år, er markedet for især juicepressere og juicemaskiner, blendere og hakkere osv., eksploderet. Det skyldtes primært, at vi alle har opdaget det nemme og effektive, samt ualmindelig lækre, ved at få vitaminerne i kroppen, på en flydende måde. Det typiske valg for mange, falder på den hjemmelavede og friskpressede appelsinjuice. At starte dagen med sin morgenkaffe er for mange vigtigt – at starte dagen ydermere, ud over kaffen, med et glas friskpresset appelsinjuice, frem for købmandens på karton, er for mange lækkert. Og med juicepressere kan det vigtige og det lækre kombineres. Vitaminerne hældes lige ned og det anbefalede daglige indtag af 6 stykker frugt, kan der hermed sættes et flueben ud for.
Men der er kommet en ny spiller på markedet. Der er kommet en spiller ind for dem, som ikke kun anser et glas friskpresset juice om morgenen for lækkert og hurtigt, men for dem, som ønsker at bevare så mange af de essentielle vitaminer og sundheder i glasset som muligt, også selvom det tager en smule længere tid. Vi ved jo godt, i nogle tilfælde, ”tager gode ting tid”.
Spilleren hedder ”Slow Juicer”.
Hvilke typer kan man få?
De enkelte modeller varierer ikke så meget fra hinanden. Den største forskel produkterne imellem, er, ud over prisen selvfølgelig, størrelsen på motoren. Enkelte modeller fås også uden, hvor der altså lægges op til en smule håndkraft, dog stadigvæk med funktionalitet samt nem rengøring i hovedsædet. De mere dyre modeller sælges som ofte med ekstraudstyr eller har måske en mindre støjfunktion, end de billigere modeller. Der kan dog trækkes en fælles tråd over alle slags maskiner og modeller; skal der laves morgenjuice hurtigt eller skal der presses lime til drinksene, gør man klogt i at investere i en af disse.
Hvad er en Slow Juicer?
Jo, en Slow Juicer fungerer i sin reneste forstand, på samme vis som en juicepresser. Princippet er det samme; der presses en frugt, således at den bliver drikbar. En Slow Juicers store fordel ifht. en juicepresser, ses bedst i en sammenligning af de to;
Flertallet af juicemaskiner under 2.000 kr. er bygget på en centrifuge, som slynger saften ud af frugten. Samme princip, som når din vaskemaskine slynger vandet ud af vasketøjet. Inde i juicemaskinen er der en si, som spinnes rundt i voldsom høj fart så frugten skiller ad og saften slynges ud gennem sien og løber ud af tragten.
Til forskel fra ovenstående, fungerer Slow Juiceren på en anden måde. En slow juicer maser frugterne gennem en snegl, som kværner frugten fra hinanden og minder derfor om en mekanisk udgave af oldefars æblemosteri.
På engelsk kalder man en slow juicer for “masticating” som på dansk betyder “tygger” og det er faktisk det helt rigtige ord. Dine frugter “tygges” fra hinanden gennem to snegle og ud kommer kun den sunde juice.
Hvad kan en Slow Juicer?
Det helt rigtige ord at bruge her, kunne altså være ”grundighed”. En Slow Juicer er ganske enkelt mere grundig, i sin omgang med frugterne. En slowjuicer er en fantastisk maskine, som adskiller sig fra de traditionelle 'centrifugaljuicere' ved at køre med meget færre omdrejninger – de fleste modeller kører kun med omkring 70 i minuttet, i modsætning til centrifugaljuicerne, som ofte kører med mellem 12-14.000 omdrejninger.
De lave omdrejninger betyder bl.a., at der ikke udvikles skum under processen. Samtidig er der langt mere næring i den færdige juice på grund af den skånsomme proces.
Da der ikke sker samme iltning af juicen som ved centrifugalprocessen, kan juicen tåle opbevaring i op til 48 timer i køleskab.
De lave omdrejninger betyder samtidig, at langt størstedelen af de forskellige modeller er dejligt støjsvage, samtidig med at der gives væsentlig mere juice – faktisk op til 50% mere i forhold til traditionelle centrifugaljuicere, idet den udnytter frugten og grøntsagerne langt bedre, hvilket bl.a. kan ses på den tørre pulp.
De fleste Slow Juicere består, ganske som man kender det fra de fleste juicepressere, af ganske få dele, som er meget nemme at rengøre med den medfølgende børste under vandhanen. Langt størstedelen af modellerne er i de fleste tilfælde, desuden udstyret med opvaskemaskine-venlige dele, således at de kan gå direkte i opvaskemaskinen. Så bliver det vist ikke meget nemmere med rengøring!
Hvis en Slow Juicer er en ”opretstående” model i modsætning til de fleste andre slow juicers, fylder den ikke nær så meget på køkkenbordet, hvilket er en stor lettelse, i et, for de fleste vedkommendes, i forvejen udstyrs-pressede køkkener!
I det anerkendte madmagasin Bon Apetit! blev der bl.a. skrevet følgende om slow juicere;
”Hvis du ønsker at spise sundere, så er det bedste tip at anskaffe ernæringsrigtige fødevarer. Der er ikke noget, der overgår friske råvarer, når det kommer til fibre – men med enhver slow juicer får du mere saft og flere vitaminer og mineraler end med de traditionelle centrifugaljuicere, fordi en slow juicer arbejder med lave omdrejninger og langsomt presser saften ud af frugt og grøntsagerne.
Mange slow juicer modeller er faktisk så kraftfulde, at du kan bruge dem til at lave mandel- eller sojamælk direkte af mandler og sojabønner.
Du kan med andre ord bruge enhver Slow Juicer til rigtigt mange ting, hvilket gør det meget sjovere at spise sundt. ”
Ovenstående er altså en rigtig god og valid understregning, af det fantastiske ved en slow juicer.
Til inspirationen
Søren Ejlersen og Umahro Cadogans har udgivet bogen SAFTER, hvori du finder en masse spændende inspiration og opskrifter, når du først har anskaffet dig en slow juicer. Hvis du vil videre fra kun at presse appelsiner, så er denne bog et absolut must-have! SAFTER indeholder opskrifter på juicer, vilde safter, blendede smoothies, varme teer, sød nøddemælk, sunde shots og grøn-grove greenies. Alt kan laves i en håndevending – til styrke for både krop og sjæl.
Bogen har opskrifter og vejledninger, så du nemt kan starte, hvis du er helt grøn, og hvis du allerede er i gang, er der rigeligt med dybdegående viden og udfordrende opskrifter, så du kan inspireres og motiveres til at holde saftgejsten oppe.
SAFTER indeholder kreative opskrifter med alverdens sunde råvarer, som ellers kan være svære at inkorporere i den daglige kost: blomkålsblade, jomfruolier, frø og chili. Bogen indeholder derudover et helt afsnit om vilde urter, som frit kan plukkes i naturen og saftes derhjemme.
Med SAFTER får du viden om råvarens særlige indhold og egenskaber, så du kan styrke de indre organer, din krop og dine celler, mens du nyder et velsmag af flydende planter.