Fra piskeris med håndsving til elektrisk håndmikser. Der er sket meget gennem årene, men konceptet er stadig det samme. En håndmikser er uundværlig i køkkenet, hvis du bare er lidt glad for at lave mad.
Hvilke typer findes der?
Tja.. En håndmikser er vel en håndmikser, og der er ikke stor forskel på, hvad maskinerne kan, når man kigger nærmer på de forskellige mærker.
Der er ikke nogen hurtig måde, hvorpå de mange modeller kan inddeles i små individuelle grupper efter egenskaber. Dog kan de inddeles i håndholdte håndmiksere og håndmiksere på fod/røremaskiner. Der vil i nedenstående artikel kun blive taget udgangspunkt i de håndholdte maskiners egenskaber. Det, at håndmikseren kan stå selv, er jo blot en ekstra frynsegode.
Kom med i mormors køkken
Hvem husker ikke de hyggelig dage, der blev tilbragt med at bage lækre kager i køkkenet sammen med mor eller bedstemor. Det eneste, man ventede på, var at få lov til at slikke piskeriset.
Piskerisene
Så skal der bages kager og piskes fløde. Med piskerisene tager det ingen tid at blande nøje udvalgte ingredienser til en lækker kagedej, eller at piske fløde til en luftig skum - evt. tilsat lidt vanille eller kakaopulver, bare fordi.
Dejkrogene
Disse to snoede stænger er den perfekte opfindelse, når der skal æltes dej til brød, boller, tærte og andre retter med lidt tungere dej. Det er selvfølgelig noget helt særligt selv at ælte dejen, men faktisk bliver den oftest bedre blandet sammen, hvis du bruger en håndmikser. Herved bliver den mere smidig pga. øget dannelse af gluten i dejen.
Dejkrogene kan desuden også bruges til at røre fars sammen til frikadeller og farsbrød. Rør f.eks. en dejlig fiskefars tilsat krydderier, hakkede persille, revet gulerod og pinjekerner. Det tager ingen tid. Brug også dejkrogene til at lave kartoffelmos af kogte kartofler, mælk og lidt smør.
Valg af maskine
Når der skal købes nyt, er der selvfølge altid nogle faktorer, som skal overvejes.
Designet
Det betyder selvfølgelig en del, om din kommende håndmikser ligger godt i hånden. Derfor er de fleste maskiner i dag ergonomisk designet, således at de er lette at holde ved og giver et godt greb, således at sikkerheden også er i top.
Motoren
Alt efter, hvad du primært ønsker at lave med din håndmikser, bør du kigge lidt nærmere på, hvor meget den rent faktisk kan præstere. Er du af den traditionelle skole, der laver det meste fra bunden, kan det godt betale sig at investere i en maskine, der kan præstere lidt mere end en traditionel håndmikser, således at den også kan holde til at mikse flere af de tunge opgaver såsom gærdej og kartoffelmos. Kig dig lidt omkring, og overvej, hvor mange watt du har brug for. En effekt på 300 watt er nok til at klare de fleste hverdagsopgaver.
Variabel hastighed
Det er vigtigt at håndmikseren minimum kan indstilles på tre forskellige hastighedsniveauer. Hvis den kun har to er der større risiko for at du kan opleve stænk og sprøjt, fordi maskinen simpelthen kører for hurtigt. At kunne justere hastigheden handler også om, at du kan passe bedre på motoren, og dermed få en maskine, der kan holde i flere år. Det er derfor vigtigt at du tilpasser hastigheden til det, du ønsker at lave. Således skal maskinen køre med lav hastighed ved de tunge opgaver, såsom at ælte bolledej, og med en højere hastighed når der f.eks. skal piskes flødeskum.
Rengøring og vedligeholdelse
Det er ikke det sjoveste i verden, men heldigvis er rengøringen af en håndmikser super let, og gerne overstået på få øjeblikke.
De fleste piskeris og dejkroge kan tåle at komme en tur i opvaskemaskinen, så de skal jo bare skylles af og så er de videre. Selve maskindelen kan du tørre over med en fugtig klud, hvis der er kommet sprøjt og stænk op på den - det er primært under bunden, hvis det er tilfældet. Ledningen kan ligeledes tørres af med en fugtig klud om nødvendigt.
Oftest fylder håndmiksere ikke særligt meget og er derfor lette at pakke væk. Husk at opbevare den et tørt sted, samt at rulle ledningen op, så den ikke bliver klemt.
Lidt mundgodt til sidst
Den nye maskine skal da også bruges, så her kommer lige en lille opskrift, der helt sikker vil glæde alle kaffeelskere.
Cappuccinomousse
Hvorfor drikke kaffen, hvis du kan servere den som dessert?
Det skal du bruge:
- 2 bl. husblas udblødt i vand
- 50 g mørk chokolade
- 1 ss pulverkaffe
- 2 ss kogende vand
- 2 æggeblommer
- 100 g sukker
- 3 æggehvider
- Pynt: 20 g hvid chokolade
Og så til sagen:
- Smelt den mørke chokolade over vandbad.
- Opløs kaffen i det kogende vand. Tilsæt derefter den udblødte husblas, så den smelter, og rør rundt til den er helt smeltet.
- Pisk æggeblommer med sukker til æggesnaps.
- Pisk æggehviderne stive i en anden skål.
- Vend æggesnaps med chokolade og kaffe. Vend derefter forsigtig æggehviderne heri.
- Fordel moussen i fire kopper og dæk dem til med husholdningsfilm.
- Stil moussen på køl i mindst tre timer.
- Pynt med revet hvid chokolade på toppen lige inden servering.