Spilafhængighed påvirker unge
Pengespil såsom online casino, sportsvæddemål eller Lotto er blevet mere udbredt de sidste år. Især spil på fodbold og andre sportsgrene er blevet lettere og trækker flere unge til en afhængighed, som de ikke selv kan styre
Center for Ludomani og de danske sportsforbund DIF og DBU har indgået et samarbejde for at komme ludomani blandt eliteudøvere til livs. Der er fokus på især de unge sportsudøvere, men det er også helt op til de professionelle trupper, der får en guide og foredrag i, hvordan de undgår at blive spilafhængig.
Det er nemlig typisk, at eliteatleter er i en risikogruppe, når det gælder pengespil og ludomani. En af årsagerne er blandt andet, at de til hverdag befinder sig i elitemiljøet, og dermed betragter sig selv som klogere på området end spiludbyderne. Men det er farligt for de unge, og der skal gribes ind overfor pengespil i en ung alder. I værste tilfælde kan det nemlig have store konsekvenser for deres sportskarriere.
Se også:
Træner og klub skal tage hånd om de unge
Når der er tale om en afhængighed, så er det ikke altid lige nemt at gå til bekendelse. Indsatsen fra Center for Ludmani, DBU, DIF og andre forbund skal gøre det lettere for de unge eliteatleter at indrømme sit problem med pengespil, hvis de er blevet afhængige. Og det er ikke blot en indsats, der byder atleterne på et hav af foredrag og frontfigurer.
Det er en indsats, hvor elitetrænere og de forskellige klubber i samarbejde skal omfavne de unge. De skal oplyse dem om problemer og konsekvenser, som ludomani kan medføre, og de skal række en hånd ud til dem, der allerede har udviklet en afhængighed for diverse væddemål.
Projektlederen fra Center for Ludomani, Inger Winther Johanssen, fortæller, at denne særlige indsats mod ludomani hos elitesportsfolk er nødvendig.
-Elitesportsfolk er i en særlig risikogruppe, så det er ekstra vigtigt at sætte gode rammer for elitesportsmiljøerne, siger hun til DR.dk.
Og indsatsen bliver budt velkommen hos de unge talenter i fodboldklubben OB.
-Jeg synes egentlig, at det er en rigtig fornuftig idé. Det sætter et ekstra fokus på netop spil, som er en stor del af det konkurrencemiljø, vi er i, lyder det fra Jacob Elkjær Mikkelsen fra klubbens U19-trup til DR.
En af de trænere, som i samarbejde med fodboldklubben OB, vil kæmpe mod ludomani blandt elitesportsfolk, er U19-træner Kim Engstrøm.
-Vores budskab har været, at de skal stoppe med at spille om penge. De kommer ikke til at leve af pengespil, men de kommer forhåbentlig til at leve af at spille fodbold, siger Kim Engstrøm til DR.
Spiludbydere skal droppe reklamer og bonusser
Når blandt andet de unge eliteatleter først har været afhængige af pengespil, så er det svært at holde sig væk fra de mange spiludbydere. Og det er her et problem, at spiludbydere i høj grad sender reklamer og tilbud på bonusser. Det er nemlig med til at lokke folk spilleproblemer tilbage på markedet, lyder det fra Center for Ludomani.
-Alt for ofte hører vi fra de mennesker, som er i behandling hos Center for Ludomani, at bonusserne har gjort, at de er startet med at spille igen, siger Henrik Brandt fra Center for Ludomani til DR.dk, og han tilføjer, at bonusser og reklamer er det ”rene gift” for spillerne.
Ludomani er altså blevet mere udbredt herhjemme, og unge eliteudøvere er i en særlig risiko for at udvikle sygdommen. Det er et problem, som Center for Ludomani hver dag kæmper i mod, og det gør de i samarbejde med sportsforbund og sportsklubber landet over. Men ikke nok med, at de ønsker hjælp fra elitemiljøerne, så håber Center for Ludomani også, at politikere kan hjælpe med forbud mod reklamer og bonusser fra de mange spiludbydere i landet.
Center for Ludomani værner nemlig om de unge og udsatte, og kampen mod spilproblemer fortsætter. Hvis ikke de unge sportsatleter får taget hånd om et eventuelt spilleproblem, så kan det i sidste ende koste dem deres karriere. Og det er blandt andet et af de scenarier, som de unge skal stilles overfor.