Dengang kummefryseren indtog de danske hjem
En fryser hører til blandt de største energi slugere i private husholdninger. Det kan derfor godt betale sig at kigge efter en kummefryser i energiklasse A++ eller A+++, der er mange penge at spare hvis du vælger rigtigt
Det kan faktisk godt betale sig at kigge efter kummefryser på nettet. Udvalget af kummefrysere med A++ eller A+++ er bredt og konkurrencen er høj – derfor er prisen på nettet typisk lavere end i butikkerne.
Se også:
Frysehuse på andelsbasis
I Danmark har det være almindeligt, at anvende nedfrysning fra starten af det 19 århundrede, men det var ikke alle og enhver der havde en fryser til eget brug. Det var en dyr post og i 30érne dukkede de første andels frysehuse op.
Først omkring 1950 blev det muligt, for den jævne dansker, at købe en fryser til hjemmet, men mange havde stadig ikke det økonomiske råderum til, at anskaffe sig egen fryser og man benyttede fortsat andels frysehuset. I 60érne blev der iværksat et salgs fremstød for kummefrysere, og danske husmødre fik blod på tanden og måtte bare eje en kummefryser.
En rummelig, energivenlig kummefryser kan i dagens Danmark anskaffes for ca. 3000 kroner, det er ca. halvdelen af hvad et fryseskab koster, og du får virkelig meget fryseplads for din investering.
Der fås kummefrysere helt ned til 96 liter og som ligger i energi klasse A+. Det er rigelig med fryse kapacitet for, at en person får dækket sit behov, et fingerpeg til behov er, at for hver person der er i husstanden tillægges 25 liter. Men selvom den lille kummefryser kun ligger i energi klasse A+, er den mere energivenlig end f.eks. en skabsfryser.
Rummeligheden i kummefryseren er formidabel, der er fint plads til en halv gris eller den store fangst fra weekendens fisketur. Kummefrysere skal placeres så der er god luft omkring, gerne køligt og ikke for koldt, men den kan fint opstilles i bryggers, kælder eller garage.
Stil fryseren i garagen og spar penge
Hvis kummefryseren står i et lokale med 16 grader kontinuerligt, vil man opnå en besparelse i energi forbruget på op til 10 % i forhold til hvis rumtemperaturen er 20 grader.
En kummefryser er beregnet til lang tids opbevaring af frostvare og den anbefalede fryse temperatur er -18 grader, gerne koldere. Energi forbruget på kummefrysere er beregnet ud fra den gennemsnitlige temperatur på -18 grader, enhver forøgelse af temperaturen medfører udsving på energi regningen.
En fryse temperatur på mere end -18 grader er ikke nødvendigvis ens betydende med at holdbarheden øges, tværtimod- ved for høj fryse temperatur kan frostvarerne udsættes for frost skader, med forringelse af kvalitet og smag på madvarerne.
Automatisk afrimning
Rimfrost opstår når fryseren har været udsat for store udsving over længere tid, det kan skyldes at lågen ikke er lukket korrekt, eller en tætningsliste er beskadiget, men det kan også skyldes at støv har samlet sig på kompressoren.
Kompressoren bruger olie for at fungere, bliver olien for stiv pga. kulde kan kompressoren ikke starte og indholdet i fryseren holdes ikke tilstrækkelig koldt.
De fleste kummefrysere har automatisk afrimning, her ledes afrimnings vandet ud af fryseren ved siden af kompressoren, hvor der sidder en lille vandbeholder, denne skal også holdes fri for støv og urenheder ellers kan vandet ikke fordampe.