5 gode råd til at undgå madspild

Undgå madspild 300x136

Her får du 5 gode råd til at undgå madspild

Hvert år smider vi i Danmark over 700.000 tons mad ud, hvoraf de danske husholdningers madspild udgør 260.000 ton!

Dette madspild koster danskerne 11,6 milliarder kroner om året. En gennemsnitlig familie med to voksne og to børn smider således mad ud for 7.200 kroner – hvert år! Vil du gerne skåne både miljøet og din pengepung?

Så får du her 5 gode råd til hvordan du undgår madspild.

LÆS OGSÅ:

Så meget mad smider vi ud

Hver dansker smider i gennemsnit 47 kg spiselig mad ud om året. Det svarer til at smide flere tusinde kroner i skraldespanden hvert år. Særligt blandt unge er madspild et stort problem.

Desuden er madspildet ekstra stort ved specielle højtider, såsom jul og påske, da de fleste danskere har den holdning, at der ikke skal mangle noget, hvilket resulterer i store mængder rester, som oftest ender i skraldespanden.

Sådan undgår du madspild

Når det kommer til stykket, er det ikke nogen særlig stor udfordring at undgå madspild. Vi har samlet fem gode råd til, hvordan du undgår madspild og sparer mange tusinde kroner hvert år:

  • Lav en indkøbsliste og hold dig til den

Gå aldrig i supermarkedet uden en indkøbsliste. Ved at have en indkøbsliste med dig og holde dig til den undgår du impulskøb. Dette er første skridt i retningen mod at undgå madspild, eftersom disse impulskøb typisk er overflødige, og derfor ofte ender i skraldespanden.

  • Brug resterne

Mange smider resterne fra aftensmaden direkte i skraldespanden eller lader dem stå et par dage i køleskabet og glemmer alt om dem for til sidst at smide dem ud, fordi de er blevet for gamle. I stedet bør du prøve at tænke over, hvordan du kan bruge resterne i børnenes madpakker eller eventuelt til aftensmaden dagen efter.

  • Opbevar fødevarerne korrekt

Dine fødevarer holder sig i længere tid, hvis du opbevarer dem korrekt. På langt de fleste varer står der, hvordan de skal opbevares. På ”løse” fødevarer såsom frugt står der ingen holdbarshedsdato, men her må du i stedet bruge din egen bedømmelseskraft.

En banan kan stadig bruges, selvom den har brune pletter på skralden. Hvis du ikke gider at spise den overmodne banan, som den er, kan du eksempelvis bruge den i en smoothie.

  • Vælg varen med kortest udløbsdato

Når du står i supermarkedet, er det altid en god idé at tjekke holdbarheden på varen. Hvis du skal bruge varen samme dag, bør du vælge varen med den korteste udløbsdato, så den ikke ender som spild hos supermarkedet. Mange supermarkeder sætter faktisk varerne ned til halv pris, hvis de udløber samme dag.

Skal du til gengæld købe en mælk, som skal holde sig i nogle dage, bør du styre uden om dem, der udløber samme dag.

  • Brug fryseren

Undervurder ikke fryseren! Hvis du har nogle fødevarer, som du ved, du ikke når at bruge inden udløbsdatoen, frys dem da ned og tø dem op igen den dag du skal bruge dem. Langt de fleste fødevarer tåler nedfrysning i flere måneder, selv frugt og grøntsager.

Du kan læse mere om opbevaring af fødevarer her

Spar penge på øvrige faste udgifter

Mad er en udgift, som du ikke kan undgå, ligesom du næppe vil undvære bredbånd eller mobilabonnement. Selvom du ikke kan fjerne udgifterne fra budgettet, kan du godt skære ned på beløbenes størrelse.

På Samlino.dk kan du blandt andet sammenligne mobilabonnementer og bredbånd og derved finde de bedste tilbud på mobilabonnementer og bredbånd. Derved kan du spare flere tusinde kroner på dine faste udgifter – hvert år!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *