Grundreglerne for kaffekværne lyder således: Er det til en stempelkande skal den være grovkværnet. Er det til en filtermaskine skal det være medium. Er det til en mokabrygger/perkolator skal den være fin. Er det til en espressomaskine skal den være meget fin.
Hvorfor male selv?
Kaffebønner er en af de aller mest aromatiske fødevarer, med over 800 forskellige aroma komponenter. Når kaffebønnerne kværnes frigives denne aroma, og samtidig begynder aromaen af forsvinde stille og roligt.
Når du selv kværner dine kaffebønner umiddelbart før du skal bruge dem, så får du mange gange flere smagsaromaer med i brygningen og ned i koppen. Af denne simple årsag, anbefaler vi altid at man selv kværner bønnerne umiddelbart lige før brug.
Når du skal vælge kaffekværn, skal du tage udgangspunkt i hvilken bryggeform du bruger. Som skrevet tidligere, er tommelfingerregelen, at stempelkaffe skal være grovest, filterkaffe skal være medium og espresso skal være finest.
Til stempelkande og filterkaffe maskine anbefales der kaffekværne eller kaffemøller. Her gælder det at kværnen har en beholder/bakke hvor den malede kaffe samles op. Disse kan male kaffen grovest.
Om kaffekværne
Nogen siger, at kaffekværnen er det vigtigste instrument for at kunne lave en rigtig god kop kaffe. Der er noget om snakken. Friskkværnede bønner giver bare en bedre kaffeoplevelse. Kaffekværnen er et af de vigtigste redskaber for baristaen. Man får det bedste resultat ved selv at kværne bønnerne. Hvis du har en stempelkande, en almindelig kaffemaskine eller en anden form for kaffebrygger, som kræver færdigkværnet kaffe, så er det en god ide at investere i en kaffekværn.
En kaffekværn fylder sjældent meget i køkkenet, og rengøring samt vedligeholdelse af denne, er ofte rigtig nem.
Deres kapacitet varierer mellem 200-400 gram., afhængig af model og pris. Vægten ligger typisk et sted mellem 2 og 3 kilo.
Der findes et stort udvalg af kaffekværne, og helt sikkert noget for enhver pengepung. Men, der er absolut forskel på måden de maler kaffen på, og man kommer kun et lille stykke ad vejen ved at købe den billigste kaffekværn. De forskellige teknikker der bruges hedder blad-kværn og burr-kværn (‘burr’ er engelsk for skar/ru/skær).
Blad-kværne er dem de fleste kender fra mormors køkken, med en lille propel og en infernalsk larm. Den typer kaffemøller hakker/slår kaffebønnerne groft og uensartet med et dobbelt blad. Man lader kværnen køre længere tid for at opnå finere maling, men resultatet er meget svært at genskabe fra gang til gang. De er billigst, men hvis man er interesseret i at kræse om sin kaffe er de ikke noget godt valg.
Burr-kværne fungerer ved at man instiller en ønsket finhed, som rent mekanisk ændrer afstanden mellem kværnens skær (burrs). Det sikrer et ensartet resulatet, som kan laves igen og igen.
Til inspiration
Er du en af dem, der er hoppet med på den store espresso mode, så kig med her; vi giver en hurtig vejledning udi hvilken kværn du skal købe, såfremt det er til espresso, du ønsker at kværne bønner.
Når det gælder kværne til espressomaskinen er det især vigtigt, at man maler kaffebønnerne lige før du brygger med dem. Når du brygger med de optimale 9,2 bars tryk, opstår den lækre crema på toppen af espressoen, ved at kaffens olie binder sig til vandet. Olierne i kaffebønnerne forsvinder hurtigt efter bønnerne er kværnet.
Malingsgraden betyder utrolig meget for gennemløbstiden på din espressomaskine, og derfor er kværnen så vigtigt et redskab når det kommer til at ramme den rigtige espresso. Der er mange meninger om hvordan espresso skal brygges, og hvor lang gennemløbstiden skal være.
Men du kan som tommelfingerregel sige, at 20 sekunders brygning skal give 30 ml. espresso, altså at, fra at du tænder espressomaskinen tæller du 20 sekunder og måler hvor meget du har brygget.
Hvis du har brygget mere end 30 ml. skal du stille kværnen finere, og selvfølgelig omvendt hvis du har brygget for lidt.
Dette er kun er vejledende, så hvis du gerne vil have 35 ml. på 20 sekunder eller 30 ml. på 22 sekunder, så er det lige præcis sådan du skal brygge din espresso.
Rengøring
Rengøring af kaffekværne er ikke det store besvær. De skal blot tørres af nu og da, og generelt skal man bare sørge for at undgå, at kaffen sidder i kværnen for længe.
Dog skal man være opmærksom på, at hvis man har brugt kværnen til at kværne krydderier, så bør man gøre det helt ren, lige bagefter. Hvis ikke det gøres, risikerer man en eftersmag af chili eller basilikum i kaffen, hvilket nok ikke er hensigten.
Værd at vide
En kaffekværn er især god til stempelkaffe. Hvis du er i tvivl om processen her, kan du læse nedenfor, hvorledes den perfekte kande stempelkaffe brygges! Og ift. til at lave en solid, god og velsmagende kop kaffe, er princippet meget enkelt; det gælder om at anskaffe sig en rigtig god kaffemølle eller kaffekværn. Hjemmemalede kaffebønner smager markant bedre end færdigmalet kaffe.
- Første skridt er at kværne kaffebønderne, så kaffen opnår en frisk og aromatisk smag. Her gælder det samme altså som for filterkaffe. Prøv dig frem, for at finde ud af hvor groft –eller fint malet dine bønner skal være, for at falde i din smag.
- Det er malingsgraden der afgør, om din kaffe bliver stærk eller tynd. Ikke mængden af kaffe, som er fast.
- Kom 60 gram malede bønner i stempelkanden og hæld 0,9 L kogende vand over. Her skal du altid huske, at jo friskere kaffen er, jo bedre er smagen også. Maler man bønnerne lige før brygningen, når aromaerne ikke at fordampe,
- Lad kaffen trække i 4 minutter uden låg eller andet over. Når tiden er gået, tager du en ske og bryder forsigtigt overfladen med to omrøringer, så kaffen falder til bunds.
- Fjern det overskydende skum med en ske. Kom stemplet på, og tryk det helt langsomt ned med én finger. Servér herefter kaffen – god fornøjelse!