Saftkoger guide – Sådan gør du
Følg tidens trend med en saftkoger guide
Det er måske de færreste familier, som i dag har en saftkoger stående i køkkenet eller i kælderen. Ikke alle ved måske helt, hvad det er og slet ikke hvordan den bruges.
Dette er i grunden mærkeligt, for der er rigtig mange gode grunde til at bruge en saftkoger og hvorfor den netop burde være ret populær lige nu.
Flere trends i tiden kan nemlig være med til at underbygge, hvorfor man i dag skal bruge en saftkoger.
Læs også:
Funktion Saftkoger – 7,8 liter
Funktion Saftkoger gør det meget nemmere at lave hjemmelavet saft
Saftkoger fra Funktion er fremstillet i rustfrit stål – mat indvendig og blank udvendig. I dette saftkoger sæt er alt hvad du har brug for inkluderet. Nu kan du gå i gang med at koge din egen saft med egne opskrifter.
Der følger naturligvis en dansk vejledning med sættet, så det eneste du skal tænke på, er at finde opskrifter og flasker eller beholdere til din egen økologiske frugt eller grøntsagssaft.
Saftkoger til alle varmekilder
Saftkoger fra Funktion kan bruges på alle varmekilder – el komfur, gas, induktion og endda åben ild. Bunden er 2,0 millimeter aluminium plus 0,5 millimeter indkapslet induktionsbund.
Frugt- og grøntsagssaft er sundt og smagfuldt
Med saftkogeren fra Funktion har du rigeligt med volumen til at lave din egen skønne frugt – eller grøntsagssaft.
Beholderen rummer hele 7,8 liter, og det er virkeligt nemt at tappe saften fra via silikoneslangen ned i flasker eller beholdere.
Kogning og tapning
Lad saften afkøle lidt inden omhældning/aftapning, og sørg for at flasker og beholdere er rene og klar til brug inden du går i gang med dit projekt. Når du har tappet al saft fra beholderen, skal du rengøre dit udstyr grundigt med varmt vand og sæbe (anbefales), kan dog godt gå i opvaskemaskinen.
Ideer og inspiration
Hvis du mangler ideer eller inspiration, så har familie eller venner sikkert nogle gode bud på opskrifter til din nye saftkoger. Du kan med fordel også søge på internettet, og finde økologiske opskrifter, som sikkert vil falde i god smag i familien.
Forhandler | Pris | Levering | Totalpris | Læs mere |
---|
Saftkoger fra Funktion
Den anden saftkoger er fra Funktion og kan rumme op til 5 liter saft
Også denne gryde er fremstillet af rustfrit stål og det anbefales at gøre den ren med varmt vand og sæbe frem for at putte den i opvaskemaskinen.
Den slange, som er monteret på den midterste gryde, er lavet af silikone og der følger her en metalklemme med.
Som nævnt i vores saftkoger guide, skal man altid huske at sætte klemmen på slangen igen, når man har tappet en smule.
Låget er af glas, så man kan holde øje med processen og hvad der sker med bærerne undervejs.
Forhandler | Pris | Levering | Totalpris | Læs mere |
---|
Begge saftkogere giver god kvalitet
De to saftkogere, som vi har valgt at beskrive her, er begge gode valgmuligheder. Der er ikke så mange ekstrafunktioner at komme efter, hvilket er helt i tråd med dengang hvor mormor også lavede saft.
Til gengæld behøver du ikke have den helt store tegnebog op af lommen, for de ligger begge indenfor en rimelig overskuelig pris. Og jo mere saft, du laver på dem, jo større værdi vil du få.
Saftkoger guide
Inden du går ud og køber en saftkoger, har vi her lavet en saftkoger guide, som fortæller hvordan du skal gøre, når du vil kaste dig over den nye proces.
Det første du skal gøre er naturligvis at samle bærerne eller købe dem og derefter rense dem godt for snavs, dyr og blade.
Derefter finder du din nye saftkoger frem. Den består af tre dele, som kan stables ovenpå hinanden. På den midterste del er der monteret en slange. Du starter med at fylde vand i den nederste del og sætter derefter den midterste del ovenpå.
Sørg for at slangen ender ud i en tallerken eller en skål og sæt en klemme på slangen. Alle bær hældes i den øverste del og presse sammen, så låget kan lægges øverst.
Af og på med klemmen
Nu er du klar til at tænde for varmen på kogepladen. Skru helt op og vent til vandet koger. Når vandet koger, skruer du ned for varmen men sørg for at vandet stadig koger noget. Når saften begynder at løbe ud i slangen, tager du klemmen af og tapper indtil du har ca. en halv liter saft.
Husk at sætte klemmen på igen, da der ellers ikke skabes tryk i gryden.
Den første halve liter saft hælder du over bærerne i den øverste del af gryden. Dette gør du for at få de øverste bør til at sprække og afgive saft også.
Herefter kan du begynde at tappe saft af. Husk igen at sætte klemmen på med jævne mellemrum, så du kan fortsætte processen.
Du kan løbende hælde saft fra din skål over i en gryde, som du tilslut bringer i kog. Herefter tilsætter du atamon til saften, så den kan holde sig lidt længere. Når saften er afkølet, kan du hælde den på flasker, som du også har skyllet i atamon.
Nu har du lækker saft, som du kan blande i forholdet 1:5 eller hvad der smager bedst for dig.
Forhåbentlig ville denne saftkoger guide hjælpe dig til at forstå, hvordan man relativt nemt kan lave den skønneste saft selv. Den første gang skal man selvfølgelig altid lige aflure teknikkerne, men det er ikke svært. Duften af de kogte bær er fortrinlig og du vil helt sikkert kunne slå enhver hjemmebagt kage med et glas hjemmelavet saft efter egen opskrift.
Har du fået mod på at investere i din egen saftkoger, har vi længere oppe på siden udvalgt de 2 bedste modeller der er på markedet.
Mormors køkken
Brødrene Price har været med til at sætte fokus på det gode gamle danske køkken og den måde, som vor mormor lavede mad. Det er simple ting, som dog kan kræve kunst og kendskab at fremstille, og tid ikke mindst.
Faktum er dog, at det smager skønt og det er top moderne at spise danske klassikere som hakkebøf med bløde løg, krebinetter og klejner– stort set alt hvad vi husker fra køkkenet hos mormor.
Hjemmelavet er det ypperste
Tid er helt klart en knap ressource for mange af os og det er sikkert medvirkende til, at alt hvad der er hjemmelavet i dag er utrolig eftertragtet. Hjemmebagte boller, hjemmestrikkede uldsokker og huer, hjemmesyltede bær er blot for at nævne et par eksempler.
Det har både stor signalværdi at komme til fællesspisning med hjemmelavede pickles og det giver også ofte de bedste resultater!
Udnyt de ting, der er
På verdensplan er mad en knap ressource for millioner af mennesker. Det kan derfor være problematisk, at vi i Danmark smider så meget ud – både hvad angår mad og ting. Derfor er der nu også opstået en trend omkring genbrug og udnyttelse af de råvarer, man har.
Nye bøger popper op på markedet og belærer os om, hvordan vi kan bruge madresterne fra i går og tv-programmer handler om at skabe nye hjem ud af gammelt skrammel.
Skab din egen sunde og naturlige saft
Er du klar til at kombinere alle disse trends i en enkelt opgave og samtidig nyde stor gavn af resultatet, skal du overveje at investere i en saftkoger. For det første får du her et redskab, som kan holder mange år frem, måske endda flere generationer.
Derudover vil du få mulighed for at lave det lækreste saft, lige som du kan lide det, og uden en masse kunstige sødemidler eller for megen tilsat sukker.
Få børnene med
En anden fordel ved saftkogeren er, at du vil kunne inddrage dine børn i processen, lige fra det at samle bær til kogningen og nydelse af det færdige produkt. Det er sundt for børn at se, hvor tingene kommer fra og at der også ligger arbejde bag at skabe noget, som man bagefter kan nyde med god samvittighed.
Tips til god saft
Tricket til at få god saft er ikke mere kompliceret end at det handler om at justere kogetiden korrekt. Det er afgørende, at bærerne ikke koger for længe. Det kan til gengæld være svært at give en gylden regel for kogetid, for hver bærtype har sin egen kogetid.
Når du har besluttet , hvilke bær du vil bruge, er det nemmeste derfor at hente information i en kogebog eller på nettet om netop dette bær. Og sørg for at holde øje under hele processen. Så kommer du nemt i hus med et godt resultat.
Du kan naturligvis også kombinere nogle bær eller tilsætte krydderier, citron eller andet til bærerne for at give din saft et lille tvist.
Vi håber under alle omstændigheder, at vores saftkoger guide kan inspirere dig til at komme i gang med processen derhjemme – Det vil med garanti vække begejstring hos både familie, venner og bekendte.