madmaskiner-omtalt

Køkkenmaskiner og blendere

Der er stor forskel på om du foretrækker at anvende en blender eller en køkkenmaskine til forskellige typer opgaver. Selvom de kan bruges til nogle af de samme opgaver, har de også forskellige egenskaber, som bør fremhæves.

Blenderen er kendt for at kunne finhakke og blande diverse frugter og grøntsager på rekordtid, men den kan også bruges til andre ting. Køkkenmaskinen/Røremaskinen anvendes typisk til at mikse forskellige ingredienser i forbindelse med bagning.
For at kortlægge de to typer maskiners egenskaber, vil de først blive gennemgået enkeltvis.

Blenderen

Fraset en lille flirt med kunstverdenen og et par guldfisk på Kunstmuseet Trapholdt i Kolding tilbage i 2000, har blenderen altid været et meget almindeligt og anvendt redskab i forbindelse med madlavning i mange husstande.

Flere typer af blendere

Blender med smoothieDer findes flere varianter af blendere, som f.eks. en klassisk høj blender med kande, stavblender og foodprocessor. Der findes særlige blendere i en mindre udgave, der er specielt beregnet til at lave f.eks. smoothies eller iskaffe to go.

Denne tekst er skrevet med fokus på en almindelig blender med kande.

Hvad kan du bruge en blender til?

En almindelig blender er ikke kun anvendelig til at lave smoothies. Du kan også bruge den til mange andre forskellige drikke og retter. Dens primære formål er at hakke, knuse og mikse diverse ingredienser – dvs. at den i teorien både kan bruges som blender og køkkenmaskine/røremaskine alt efter hvilken ret, der er tale om.

Brug den f.eks. til at mikse ingredienserne til et par lækre pandekager eller en luftig æggekage med friske grøntsager sammen. Lav en lækker pesto eller salsa, hak nødder og grøntsager fint eller purer en suppe, som den bliver dejlig cremet. En blender kan desuden bruges til at piske fløde. Er du en rigtig husmor, der elsker at lave alt fra bunden, kan du også blende kød til f.eks. leverpostej.

Valg af blender

Blendere findes i alle prisklasser og der er oftest et rimeligt godt sammenhæng mellem kvalitet og pris. Jo dyrere blenderen er, jo bedre er kvaliteten som regel også – du får en kraftigere motor og en mere robust kande.

Forventninger

Hvad skal du bruge din blender til? Der er ærgerligt at købe en for dyr eller for billig blender, som slet ikke lever op til dine forventninger. Skal den kunne blende frossen frugt og større isterninger eller varm suppe? Skal det være let og lige til, således at du ikke skal skære frugt og grønt i småstykker, inden du smider dem i kanden?

Der er nogle grundlæggende ting, du bør se nærmere på ved køb af en ny blender.

Kraftig motor

Det er vigtigt med en kraftig motor, der kan holde til lidt af hvert. En grundliggende tommelfingerregel er at effekten skal være minimum 1000 watt for at kunne holde til at knuse hårde belastninger så som frosne bær og isterninger.

Variabel hastighed

Rød blender med salatDet er at foretrække at købe en maskine med en trinløs hastighed, men ellers bør den have mindst to trins hastighedsindstilling.

Kavitation er et fænomen, der opstår ved nogle blendere, da de kører med for mange omdrejninger. Hvorved der kan dannes en luftlomme omkring kniven, og ingredienserne bliver ikke ordentlig blendet. Kavitation ses oftest ved billigere blendere. Har du en blender, der laver dette problem, kan løsningen være at stoppe og starte den mhp. at få ingredienserne til at falde ned. Du kan også tilsætte mere væske, da kavitation oftest ses ved tykkere masser.

For at passe bedst muligt på motoren, bør du starte med at blende med den laveste hastighed, når isterninger og andre ting skal knuses. Det er mere belastende for motoren i starten af processen, hvorfor det er godt at køre med en lav hastighed. Når ingredienserne er nogenlunde knust, kan hastigheden øges for et mere lind og cremet resultat.

Kanden

Det er umiddelbart ligemeget om kanden er lavet at plast eller glas. En kande er glas er umiddelbart lidt stærkere, men den er også tungere og der er større sandsynlighed for at den går i stykker, hvis du taber den. Desuden kan den revne, hvis der hældes meget varme væsker i den.

Den bedste kande er designet til at give lidt modstand under blendning – den kan således være kantet eller have riller på indersiden. En fuldstændig rund kande uden rille ville bevirke at ingredienserne bare blev rørt rundt.
En for stor kande kan være upraktisk, hvis du ønsker at lave enkeltportioner – her vil ingredienserne blive slynget op af siderne og ikke blive blendet ordentligt.

Kniven

To knivblade er at foretrække. Med fire knivblade kan det blive kompakt – isterninger og andre hårde, runde ingredienser hopper bare rundt på bladene, hvis der køres med for høj hastighed. De kan ikke komme ordentligt ned og blive knust.

Kig lidt rundt og læs om de forskellige modeller inden du bestemmer dig.
Rød stavblender

Rengøring

Det er forholdsvis let at rengøre en blender. Fyld noget varmt vand i kanden og en dråbe opvaskemiddel. Tænd for blenderen på maksimal hastighed, så er den ren på et splitsekund. Nogle blendere kan skilles helt ad, hvis de trænger til en grundigere rengøring.

Køkkenmaskinen/Røremaskinen

Køkkenmaskinen er for alvor begyndt at vinde frem igen efter det øget fokus på at bage smukke kager og muffins. Ingen kagebagning uden det helt rigtig værktøj.

Hvad kan du bruge en Køkkenmaskine til?

En røremaskine/køkkenmaskine er en genial opfindelse til dig, der elsker at bage. Det er slut med at være to om at mikse en dej eller at stable håndmikseren op på bøger, så den kan holde sig selv.

Slut med at slide muskler og led i arm og skulder op. Køkkenmaskinen klarer arbejdet for dig – hurtigt og effektivt. En Køkkenmaskine er det samme som en røremaskine.

Du kan bruge en røremaskine/køkkenmaskine til blanding af mange forskellige ting takket være den stærke motor og de forskellige  medfølgende piskeris og dejkroge.

Brug den til at røre dej sammen til alt lige fra pandekager og muffins til grovboller og rugbrød. Pisk en luftig guf til flødebollerne. Røre en god fars sammen til bøffer, fiskefrikadeller eller vegetarbøffer.
Mange røremaskiner/køkkenmaskiner har flere funktioner end blot at kunne røre i en skål. De vil ikke blive nærmere uddybet, da det kun er selve køkkenmaskinen, der er fokus på i denne artikel.

Valg af køkkenmaskine

Mange har en romantisk drøm om, at de skal i gang med at bage de lækreste og mest luftige kager, når de køber sig en køkkenmaskine. Men en køkkenmaskine kan bruges til mere end bare at røre kagedej sammen, og det er helt sikkert værd at tage med i sine overvejelser, når du skal ud og investere.

Kraftig motor

Røremaskine fra kitchenaid
Alt efter, hvad du ønsker at bruge din røremaskine til, er det en god idé at undersøge, om den er stærk nok til formålet. Ynder du kun at bage kager med den, behøver motoren måske ikke være så kraftig, som hvis du ønsker at bage store portioner med en lidt tungere gærdej.

Variabel hastighed

Det er vigtigt at køkkenmaskinen har flere hastighedsniveauer. Alt efter hvad du ønsker at røre sammen i den, er det vigtigt at den kan indstilles på forskellige niveauer, med henblik på at passe på motoren. F.eks. er det altid en fordel at starte op på et lavt niveau, så der ikke står en sky op af skålen. Når ingredienserne er blandet nogenlunde sammen, kan der evt. skrues op for hastigheden.

Det er godt at kunne mikse ved lav hastighed, hvis det er en meget tung dej – så bliver motoren ikke overbelastet.

Der medfølger en vejledning til de fleste maskiner i forhold til hvilke hastigheder, der anbefales til forskellige retter.

Skålen

Når det kommer til køkkenmaskiner, er det vigtigt at skålen er af en vis størrelse, så der ikke sprøjtes diverse ingredienser ud over det hele.
Ved nogle mærker medfølger der et låg, som kan påføres skålen, når køkkenmaskinen er i gang. Det har både sine fordele og ulemper. Selvfølgelig er det på den ene side rart at, det nedsætter risikoen for at køkkenet bliver svinet til. På den anden side er det også lidt upraktisk at, man enten skal stoppe maskinen og fjerne låget hver gang der skal noget nyt i dejen, eller med nøje præcision forsøge at ramme det lille doseringshul, der er lavet i nogle låg.

Overvej nøje hvor meget kapacitet du har brug for. Bager du store eller små portioner? Nyder du f.eks. at bage meget rugbrød – gerne et par stykker ad gangen – anbefales det at skålen har en kapacitet på omkring 6-7 liter for at kunne alt rumme dejen.

Dur den til noget?

Klassisk køkkenmaskine
Det er vigtigt, at piskeris og dejkrog kan formå at røre ingredienserne rundt i skålen, hvis det f.eks. er en mindre portion. Maskinen skal kunne røre alle ingredienserne rundt – også dem, der ligger i bunden.

Rengøring

Nogle maskiner er lettere at rengøre end andre. Det anbefales ofte at de aftagelig dele vaskes op i hånden, da opvaskemaskinen kan være for hård mod dem. Der er risiko for at slibemidlet i opvaskemidlet ødelægger delene eller at der med tiden dannes rust.

Konklusion

Den umiddelbare konklusion er, at du i nogle tilfælde kan bruge både en blender og en køkkenmaskine til en og samme opgave.
Nedenfor er de fælles og individuelle træk kort opridset.

De fælles opgaver

Både blenderen og køkkenmaskinen kan bruges til at mikse en let dej sammen til f.eks. pandekager, samt piske er par æggehvider eller fløde luftig. Dog kan det være en fordel at anvende køkkenmaskinen, hvis der skal blandes en større portion.

 

 

De individuelle opgaver

Trænger du til noget let, kold og cremet at drikke, kan det være at foretrække at bruge en blender frem for en køkkenmaskine, da den både kan hakke og mikse på samme tid. På denne måde fås en lækker og homogen drik. Du kan derfor med fordel lave alt fra en luftig æggesnaps til en kølig og cremet smoothie med isterninger med en blender. Det tager ingen tid og opvasken er minimal.

Blenderen er genial til at hakke diverse nødder, frugter og grøntsager fint – ingredienser du senere kan bruge i en kagedej eller brød. Blend f.eks. bananer til en banankage, hak nødder til din brownie eller lav en lækker tomatsalsa til din pizza.

En røremaskine/køkkenmaskine er god at anvende til at blande både tykke og tynde masser sammen. Den er særligt praktisk til de lidt tykkere masser, hvor der skal bruges en del power.
I samspil med blenderen kan du lave mange forskellige typer dej til både kager og brød med nødder, frugt og grønt. I princippet er det kun fantasien der sætter grænser.