Gode tips til nemmere madlavning
Madlavning er ikke altid den disciplin, som du har mest lyst til at udføre efter en lang dag på job. Tiden ved madgryderne kan både virke lang og drænende, men du kan selv sørge for, at den bliver nemmere og mere overskuelig. Her er nogle tips til en bedre køkkenoplevelse.
For mange skal tiden i køkkenet blot overstås, og det er ikke altid, at man kan holde sig til Jamie Olivers gyldne 30 minutter, før maden er serveret.
Manglende inspiration og gamle køkkenredskaber kan dræne køkkenglæden fra dig, men heldigvis er der også muligheder for at skabe en bedre oplevelse i den tid, som du anvender for at skabe de måltider, du spiser i løbet af ugen.
Se også:
Et flot nyt køkken med nylagte fliser eller klinker kan øge prisen på din bolig, men nye madmaskiner og god forberedelse øger både lysten og mulighederne for at forbedre din daglige madlavning. Her får du nogle gode tips til en nemmere og mere overskuelig tid i køkkenet.
Gør dit forarbejde
Du har måske hørt det mange gange, og i dette tilfælde slipper du heller ikke for det. Ligesom tagkonstruktører gør sit forarbejde grundigt, inden de skal lægge et nyt tag, så er det vigtigt, at du har tænkt over og brugt en lille smule tid på at være klar til kampen ved madgryderne. Forberedelserne til din kvalitetstid med køkkenet gør både din madlavning sjovere, nemmere og mere effektiv.
Måden du går til gryderne forberedt, er når du har taget højde for nogle simple, men vigtige trin. Supermarkedet skal have et besøg, så køleskabet og madskabet er fyldt op med friske råvarer.
Derudover er det ikke blot sniksnak, når kokke som Gordon Ramsey og Jamie Oliver foreslår, at dine varer er snittet og skåret, inden den endelige madlavning påbegyndes. Det sparer dig både tid og kræfter, hvis grøntsagerne ikke skal klædes af, inden de skal på panden eller i gryden.
Og vigtigst af alt er det vigtigt, at du har gjort klar, hvilken ret du skal servere, inden de førnævnte forberedelser sættes i gang. Det sikrer dig mod fejlkøb og for meget tid med kartoffelskrælleren.
Redskaberne skal være i orden
Tilberedning af mad er et håndværk. Det er en disciplin, der kræver diverse køkkenredskaber.
Hvis ikke redskaberne er i orden, så bliver det i længden en pestilens og en ren krig at kokkerer. Derfor er det vigtigt, at dine køkkenknive er slebet og klar til brug, og at du har de redskaber, som det kræver at tilberede den mad, som du senere skal nyde fra tallerkenen.
Udover at dit køkkengrej skal spille 100 %, så kan du med fordel udbygge dit udvalg på køkkenhylderne. Selvom visse køkkenmaskiner kan være pebret, så er det i længden en god investering.
Madmaskiner såsom foodprocessorer, håndmixere og minihakkere kan spare dig en masse tid og energi under madlavningen. De kan gøre din madlavning sjovere, nemmere og hurtigere. Og jo hurtigere du kommer i mål, jo før kan du nyde det gode måltid.
Få inspiration udefra
Inspiration er en vigtig kilde til gode oplevelser i køkkenet.
Mange udeboende studerende såvel som omsorgsfulde forældre har svært ved at finde på nye retter at servere. Madlavningen kan meget let gå hen at blive en rutine.
En rutine som dermed kan blive en belastning. Det må det ikke blive. Madlavning skal være en nydelse og kan være et godt afbræk og pusterum fra alle dagens udfordringer på job, studie eller børnepasning.
For at undgå en ensartet køkkenoplevelse kan det derfor være en fordel at få inspiration udefra. Det kan derfor være en god idé at spise ude hos venner, familie eller restauranter med formål at få nye idéer til både retter og måden, hvorpå andre tilbereder maden.
Udforsk udlandet
Som nævnt før kan inspiration gøre din oplevelse af madlavning mere spændende og varierende. Men det er ikke kun venner, familie eller kollegaer, som du kan rette kikkerten i mod. Mad er kultur, og andre madkulturer kan være utroligt inspirerende.
De seneste år er især thai-mad blevet en moderne madkultur at dyrke i eget køkken. Men det er ikke kun den klassiske thaiske karryret, som kan gøre din daglige tur med madgryderne mere varierende og spændende.
Find nye madkulturer såsom portugisisk, indisk eller en helt tredje. Det vigtige er, at du finder varierende retter og måder at tilberede din mad på. Det giver dig nemlig madglæde og en god oplevelse i køkkenet.
Få flere gode køkkentips læs mere her.