En saftpresser er en praktisk og nem måde at få spist dine 6 frugter om dagen. Når man altid er på farten, er det svært at sikre, at du eller din familie får de vitaminer og mineraler, de har brug for. Med en saftpresser kan du og din familie få den daglige dosis frugt og grøntsager, da den gør det nemt at tilberede frisk juice som en del af kosten. Pga. det store påfyldnings rør behøver du ikke at skære frugt og grøntsager ud, hvilket gør det meget nemmere at lave sunde og smagfulde lækkerier. Ved langt de fleste modeller, gør det sig fælles gældende, at delene kan gå i opvaskeren, således at rengøringen af minimeret. Det skal være nemt, hurtigt og effektivt, hvilket en saftpresser også vil kunne tilbyde dig!
Som ethvert andet køkkenredskab, er der en række elementer, som skal gå op i en højere enhed, førend produktet får lov at indtræde i ”køkken-familien”.
Funktionalitet, udseende og rengøring; tre yderst vigtige elementer.
Funktionalitet: Er maskinen nem at bruge? Og er den sikker?
Udseende: Tåler maskinen at blive stående ude i køkkenet, eller skal den pakkes væk, hver gang?
Rengøring: Kan den skilles ad, så den er let at gøre rent? Eller kan den måske gå i opvaskemaskinen?
Således vurderer langt størstedelen af os danskere, vores køkkenprodukter. Og heldigvis er tiden fulgt med os, således at det ingen hindring er at finde et redskab der opfylder alle krav, og det gør sig heller ikke nogen undtagelse i ”saftpresser” kategorien.
Det har aldrig været nemmere at få friskpresset saft, og dermed aldrig været lettere eller hurtigere for især børnene, at få deres daglige 6 frugter. At det i de fleste tilfælde, så faktisk også er sjovt at bruge saftpresseren, er jo kun en stor bonus!
Hvilke typer kan man få?
Vil man have en saftpresser, som ordner arbejdet hurtigt og effektivt? Vil have man have en saftpresser der er hurtig at rengøre? Eller leder du efter den eksakte model, som er tilpas lækker og elegant i udseendet, til at kunne stå fremme i køkkenet på permanent basis?
Der fås mange forskellige typer af saftpressere, hvor forskellen dog udgøre sig mest i pris og størrelse på maskinen. Langt de fleste modeller kører med 10-20.000 omdrejninger i minuttet. Den centrifugerer og flår saften ud af frugterne og grøntsagerne, og ilter saften grundigt. Alt afhængig af hvor stor portioner du tænker, at du vil lave ad gangen, så er det motorens W du skal gå efter. En 800W model er bedre i stand til at tage mange frugter på én gang, frem for en model med 2-300W. Men det er, som i de fleste tilfælde, et spørgsmål om smag og behag, og ikke mindst behov.
Hvad kan en saftpresser?
En saftpressers vigtigste funktion, er naturligvis at presse saften ud af frugten. Afhængig af størrelsen på motoren, kan presseren køre med flere frugter ad gangen.
Grøntsager kan også presses i maskinen, og behøver ikke skæres i småstykker først. Det anbefales dog ikke at bruge en saftpresser til frugt, på grund af det høje indhold af stivelse. Frugter er altid bedre at presse sammen med nogle mere ”våde” råvarer.
Saftpresseren kan reguleres ift. form på indholdet. Dvs. hvis der købes ekstraudstyr, såsom et rive-jern, så kan grøntsagerne eller citrusfrugterne, rives frem for presses. På den måde er vi utrolig tæt på en Food Processor, dog med en større grad af funktionalitet ift. især pressede grøntsager og saft.
En saftpresser vil altid, af sikkerhedsmæssige årsager, have et påfyldningsrør af større eller mindre størrelse. Således skal fingrene aldrig helt ned til klingen, hvilket gør den anvendelig for børn også. Ydermere, så fungerer langt de fleste saftpressere ikke, førend de er samlet korrekt, hvilket ligeledes er af sikkerhedsmæssige foranstaltninger.
Mange saftpressere har desuden flere niveauer at lege med, således at afhængig af hvilken madvarer du putter i presseren, kan du indstille presseren herefter. Benytter du dig af eks. De blødere frugter og råvarer såsom tomater, pærer, ferskner, jordbær, appelsiner, blommer, grapefrugter, citroner, kirsebær, stikkelsbær, løg, agurker eller hvidløg, vil det være muligt at justere rotations-hastigheden på klingen, derefter. Det samme gør sig modsat gældende for de mere hårde grøntsager som gulerødder, ingefær, æbler, peberfrugter, kartofler, kål, selleri, spinat, fennikel og andre rodfrugter.
Lidt til inspirationen
Hvis man tænker, at man gerne vil bruge maskinen til andet end at presse juice om morgenen, er der en lang række andre ting man kan gøre med den. Man kunne eksempelvis starte dagen med et glas super sundt grøntsags saft, og være helt sikker på at man går ud af døren, med en ”top-tuned” krop. Og det kan såmænd forberedes dagen før.
Når der eksempelvis rengøres grøntsager til aftensmaden, så kunne man skrælle lidt flere rødbeder, persillerødder, gulerødder og selleri og derefter have det stående i en skål med vand til næste morgen, hvor det så presses, gerne garneret med lidt grønkålsblade fra haven, persille, citron, æbler og ingefær – afhængig af hvad man lige har, og ud af det kommer en himmerigs drik. Herefter kan der blandes så Udo's olie i, samt et hvedegræsshot, og så er man ellers klar til dagen - fulde af vitalitet og vitaminer!