madmaskiner-omtalt

Sådan får du den bedste belysning i køkkenet

Lamper i køkken

Hav belysning de mest centrale steder

Når du skal vælge belysning til dit køkken, har du en masse forskellige muligheder. Det kan dog være svært at finde ud af, hvor det er bedst at have lys. Det er en god idé at starte med belysning de mest centrale steder.

Du vil sikkert gerne have noget godt arbejdslys ved køkkenbordet. Det skal være sådan, at du kan se, hvad det er, du laver. Derudover skal der også være god belysning i nærheden af komfuret.

Rummet skal generelt også have et godt lys. Det kan især være en god idé med spots i køkkenet. De kan nemlig give et godt overordnet lys til rummet. Er spots ikke nok, kan du altid kombinere det med lamper, der hænger centrale steder som fx ved køkkenbordet.

Tænk over højden på lysene

Hvis du skal have lamper i dit køkken, er det vigtigt, du tænker over, hvilken højde lamperne hænger i. Det kan nemlig gøre en stor forskel for, hvor meget lys du egentlig får i rummet. Det er en balance imellem, at de hverken skal hænge for højt eller for lavt.

Hænger du lamperne for højt, vil de ikke give det lys til rummet, som du måske havde forventet. Du kan derfor hurtigt få fornemmelsen af, at der mangler lys, når du er i gang med madlavningen.

Hænger du lamperne for lavt, kan det betyde, at de ender med at hænge i vejen. De hænger måske i en upassende højde, der gør, at du ikke kan se vedkommende i øjnene, der står på den anden side af køkkenbordet. Hænger de for lavt, kan det også betyde, at du ender med at slå hovedet ind i lamperne. Det er heller ikke sjovt.

Naturligt lys er ikke altid en fordel

Mange sværger til, at naturligt lys ofte er den bedste lyskilde i et hjem. Det er det dog ikke altid. Selvom naturligt lys kan være fint til en vis grad, kan det også blive for meget af det gode. Har du sydvendte vinduer, kan det blandt andet betyde, at solen til tider vil stå direkte ind ad vinduerne. Det kan virke generende.

En måde at løse dette på, uden du behøver at trække gardiner for, der stjæler alt det naturlige lys, er ved at have en markise. Der findes en masse, smarte markiser med solsensorer, der selv kører ud, når solen er fremme.

Det giver dig mulighed for at skygge af for solen, uden du går på kompromis med det naturlige lysindfald i køkkenet.

Tænk over energiforbruget

Når du skal vælge belysning til køkkenet, er det en god idé at tage hensyn til energiforbruget. Det er ikke så meget i forhold til, hvor mange lamper du ender med at have i køkkenet. Det er mere i forhold til, hvad det er for nogle lamper, du ender med at vælge.

Der kan være nogle lamper, der bruger pærer med et forholdsvis højt energiforbrug. Det er noget, der kan mærkes på elregningen. Gå derfor efter lamper, der ikke har et særlig højt energiforbrug.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.