En Mikroovn er efterhånden en uundværlig ting i et hvert hjem i Danmark. Når man for eksempel laver varm aftensmad den ene dag, kan det stærkt anbefales at gemme resterne. Man sparer både den ekstra opvask og man sparer en masse tid.
En Mikroovn har også de almindelige funktioner som den traditionelle køkken ovn, man kender fra de fleste hjem, men som navnet Mikroovn så fint antyder, fylder den en del mindre i køkkenet end en traditionel køkken ovn. En Mikroovn er dog i mange hjem en ekstra sidebonus, da det er betydeligt bedre at lave store stege og lignende i en køkken ovn.
Mange familier der for eksempel har campingvogn eller autocamper, om det er med rejseformål eller til en fastlæggerplads, har en Mikroovn i deres ekstra hybel. Nemlig fordi den ikke fylder særlig meget og fordi den gør at de ikke har behov for at være afhængige af et fælleskøkken.
Hvilke typer kan man få?
Der findes mange forskellige mærker som producerer Mikroovne. Mange af ovnene har de samme funktioner, men specielt en ting skiller sig ud i Mikroovne. De kan fås med mikrobølger og uden. Men det er mest dem med mikrobølger folk benytter sig af, da den uden kun har til funktion at lave mad på samme måde som en traditionel køkken ovn, og dermed ikke kan opvarme madrester hurtigt. Mikroovne findes i rigtig mange faconer og farver, men en ting er sikkert, hvis man er den travle familie, der ønsker at resterne skal blive et hurtigt måltid dagen efter, så er en Mikroovn lige hvad der skal investeres i.
Hvad kan en Mikroovn?
I en Mikroovn findes der en magnetron, det er den der omdanner den elektriske strøm til mikrobølger. Mikrobølgerne fordeles ensartet i ovnrummet og det er ovnens metalvægge som reflekterer bølgerne. Det er på denne måde at mikrobølgerne når ind i maden fra alle sider, da drejetallerkenen sørger for optimal fordeling.
Det mest velegnede materiale til at varme mad i en Mikroovn er af porcelæn, glas, plast eller pap. Men det må ikke være materiale lavet af metal, eller som indeholder metalholdige dekorationer, da det gør at der kan opstå gnister og mikrobølgerne kan ikke absorberes.
Varmen opstår ved at mikrobølgerne trænger ind i maden gennem det egnede service. Dette sætter de mange små molekyler i næringsmidlerne i kraftige svingninger, især vandmolekylerne. Det antages at de kraftige svingninger i molekylerne er omkring 2,5 milliarder gange hvert sekund. Det er sådan varmen den opstår. Maden bliver på den måde først varmet på ydersiden og varmen vil så trænge ind mod midten. Maden bliver hurtigere opvarmet jo mere vandholdig den er. Maden kan for det meste tilberedes med en meget lille mængde fedtstof eller væske, da varmen opstår direkte i maden. Det er også derfor at optøning, opvarmning og tilberedning går hurtigere i en mikroovn end i en almindelig ovn. Andre fordele ved at varmen opstår direkte i maden er også at næringsstoffer i større udstrækning bevares som vitaminer og mineraler og at madens naturlige farver og smag bibeholdes bedre end i den traditionelle ovn.
Lågen i en mikroovn gør så mikrobølgerne ikke kan trænge ud, så længe den er lukket eller ubeskadiget. Så snart processen afbrydes eller døren åbnes, standser dannelsen af mikrobølger.
Hvordan gør man så egentlig?
Mikroovnen kan benyttes til mange ting. Takket være mikrobølgerne kan den både optø og varme og tilberede dybfrosne færdigretter. Den kan bruges til at få en dej til at hæve, den kan smelte chokolade og smør, den kan opløse husblas og henkoge små mængder af frugt, grøntsager og kød. For at få bedst mulig ud af mikrobølgerne er det vigtigt at bruge det rette service. Det vil sige at det service der benyttes ikke skal smelte ved høj varme, og så må det ikke indeholde metalholdige materialer da der kan opstå gnister. Man må heller ikke ligge brandbart materiale ind i en mikroovn, da det kan antænde, også efter det er taget ud af mikroovnen.
Man placerer det man skal tilberede eller optø på en egnet service, og lader mikrobølger varme det, ved hjælp af de mange små molekyler i maden.
Man indstiller tiden efter hvor lang tid man antager er nødvendig. Når tiden er løbet ud stopper mikroovnen selv og alle programmer og mikrobølger stoppes og lukkes ned.
Værd at tænke over
En mikrobølgeovn har rigtig mange forskellige funktioner, som gør den let anvendelig i hverdagen, samt at den gør rigtig mange ting i hverdagen nemmere. En mikroovn har følgende opvarmningsformer:
Mikrobølger solo: Egner sig til optøning, opvarmning og tilberedning.
Grillstegning: Egner sig til flade kødstykker som steak eller pølser.
Kombination af Mikrobølger og grill: Egner sig til at tilberede og brune kød.
Automatikprogrammer: Der findes flere forskellige automatikprogrammer.
Når man tænker over hvor mange funktioner en mikroovn har, samtidig med at den arbejder hurtigere end en traditionel køkken ovn, så er det da værd at investere i.
Med en Mikro ovn er der ikke nogen opvarmningsproces som man skal vente på, ør man ved hvor mange grader den er og før man kan sætte det man skal tilberede ind i ovnen. Med en mikroovn kan man bare sætte maden ind i ovnen, tilpasse det program der passer til maden og vente indtil den bipper maden færdig.
Mikroovnen løfter sløret for lidt ekstra kvalitetstid med familien og det har vi vidst alle sammen brug for i en ellers travl hverdag.