madmaskiner-omtalt

Ismaskine

Der er intet så skønt som din egen hjemmelavede is. Med en ismaskine uden kompressor får du en billig måde at starte din egen isproduktion på.

Herunder finder du en nærmere beskrivelse af de mange forskellige ismaskiner uden kompressor, der findes på markedet. Læs om alle deres fordele, ulemper og find ud af, hvor du kan købe dem billigste i dag.

En ismaskine uden kompressor skaber isen ved hjælp af et køleelement, der først skal have været i fryseren og blive frosset ned, før du kan starte din isproduktion.
Resultatet af en lækker, dejlig hjemmelavet is med lige den smag, du gerne vil have. Kan du ikke vente på at køleelementet fryser ind, skal du se på en ismaskine med kompressor i stedet.
Ismaskine test

Ismaskinen uden kompressor, er ideel til dig, som ikke før har prøvet kræfter med at lave hjemmelavet is. Desuden er modellerne som ofte billigere i prisen og nemmere at anvende.

Hvad kan en ismaskine?

En ismaskiner uden kompressor har ikke indbygget kølesystem, og de skal derfor i fryseren 12-24 timer før de skal bruges. Derudover skal isen gerne laves så tæt på serveringstidspunktet som muligt, da isen ikke bliver holdt frossen i flere timer efter fremstilling.

Du kan vælge at lave isen før tid og opbevare den i fryseren indtil den skal serveres, men isen smager bedst, når den er helt frisklavet.

Denne type ismaskine kan også kun bruges til 1 portion is ad gangen, da den skal fryses i 12-24 timer mellem hver produktionscyklus.

Udover fremstilling af is, kan ismaskinen også bruges til øjeblikkelig nedkøling af drikkevarer eller som flaskekøler på en varm sommerdag. Den lille størrelse gør den nem at tage med i haven eller på stranden, så der altid er kolde drikkevarer lige i nærheden.

Ismaskinen uden kompressor, er altså til dig, som blot laver is et par gange om året.
Den typiske fremstillingstid for langt de fleste modeller, er 20-30 min.

Værd at vide

Er du først begyndt at komme i gang med fremstillingen af egen is nu, har vi herunder, samlet en række gode råd ift. arbejdet. Vi anbefaler at man læser vores gode råd igennem, så dit arbejde med isen bliver så nemt og smertefrit som muligt, og så, selvfølgelig, isen bliver så lækker som overhovedet muligt.

- Sørg for altid, at bruge pasteuriserede æg. Det er ikke alle ismasser i ismaskiner, der skal opvarmes under tilberedningsprocessen, og da æg kan indeholde salmonellabakterier (som først dør ved 75°), undgår du bakterierne ved at købe pasteuriserede æg.

- Hvis du ønsker en mere frossen is end ismaskinen kan give dig, kan du putte ismassen i fryseren efter den har været i ismaskinen – du behøver ikke at frygte, at isen krystalliserer, da den allerede er frossen. Hvis du skal have gæster, kan du også lave isen tidligere på dagen og putte den i fryseren indtil den skal serveres. Det anbefales dog at lave isen så tæt på serveringstidspunktet som muligt, da dette sikre en bibeholdelse af den lækre og friske smag på isen, og det er jo helst det man gerne vil, med en hjemmelavet is.

- Spis helst isen inden for 1 måned efter fremstilling. Forskellen på din hjemmelavede og købeis, er at købeisen ofte er tilsat kunstige tilsætningsstoffer til forlængelse af holdbarheden. Hjemmelavet is består af naturlige råvarer, og der er derfor ingen kunstige tilsætningsstoffer, der kan forlænge holdbarheden. Sørg derfor for at få skrevet dato på isen i alle tilfælde.

- Genfrys aldrig isen fra ismaskinen når den har været optøet. Når isen har været helt smeltet, har bakterierne haft mulighed for at arbejde, og genfrossen is kan derfor forårsage madforgiftning.

- Skær chokolade/frugt/nødder i tilstrækkeligt små stykker, så de kan puttes i ismaskinen gennem påfyldningshullet i låget (findes på de fleste ismaskiner). Når isen er begyndt at få sin faste form, kan de forskellige stykker af chokolade eller nødder, tilsættes.

- Afkøl ismassen inden du hælder den i ismaskinen, da dette vil forkorte tilberedningstiden. Det er især vigtigt ved modeller uden kompressor, da skålenes nedkølingstid allerede er begrænset.

- Vær kreativ. Brug fantasien når du laver is på din ismaskine – selv om der står jordbær i opskriften, kan man godt bruge andre ingredienser eller blande flere sammen. Der er stort ingen faste rammer eller regler for hvad du kan putte i din maskine; kun fantasien sætter grænsen, og således kan du virkelig have meget sjov med at få lavet den helt rigtige is!

Til inspiration

Som en lille hjælp, finder du her en opskrift på en flødeis med vanilje. Det er en rigtig god og anvendelig basis opskrift, som åbner op for et utal af variations muligheder.

Denne vanilje is opskrift kan anvendes til ekstremt mange ting og kan varieres i uendeligheder. Prøv for eksempel at tilsætte knust Daim chokolade, After eight eller friske frugter. Ved at gøre dette har du pludselig en meget spændende og velsmagende is uden de store anstrengelser.

Du skal bruge:

3 dl fløde
2dl mælk
3 æggeblommer
1 dl sukker
1 vanilje stang eller 2 tsk. vanilje pulver.

Fremgangsmåde
Hæld fløde, mælk og vanilje i en gryde og opvarm det. Tag gryden af lige inden væsken rammer kogepunktet. Bland æggeblommer og sukker i flødeblandingen.

Køl herefter massen ned inden du hælder det i ismaskinen. Jo koldere massen er, jo hurtigere kan ismaskinen fryse den ned.
Hæld det hele i maskinen og kør! Afhængig af ismaskine kan du derefter have en lækker is på kun 20-40 minutter.

NB. Husk altid at tilsætte evt. ekstra ingredienser, så som frugt, lige inden isen er færdig, ellers kan ismassen have svært ved at fryse, som du også læste i ”gode råd”.

Der findes et utal af lækre opskrifter på nettet, og et utal af inspirationstekster, således at DU får lavet lige præcis den is, som familien elsker og måske kender fra eks. Dolce Vita. Slut med at betale overpriser for lækker, frisklavet is – med en ismaskine er det en leg at lave isen selv.

God fornøjelse med arbejdet!