madmaskiner-omtalt

Guide: Den helt rigtige pande til dine pandekager

Pandekager

Pandekager – altid et sikkert hit blandt både store og små

Ikke mange danskere kan sige, at de er vokset op i et hjem uden pandekager. Om så inspirationen er kommet fra de flade danske pandekager eller de tykke amerikanske, har de fleste under deres opvækst altid glædet sig og set frem til de aftner, hvor mor eller far annoncerede, at nu skulle der godt nok gang i panderne og i pandekagerne. Men ingen pandekager uden den rigtige pande.

Læs med her og bliv skarp på, hvordan du finder lige præcis den perfekte pande til dine pandekager. Mange ting spiller ind, når man bager pandekager. Denne guide tager ikke udgangspunkt i én specifik pandekageopskrift, men retter sig mod den generelle stegning.

Hvor tyk skal panden være?

Uanset hvordan man kan lide sine pandekager, er der ingen, der foretrækker dem brændte. Når det sommetider sker, kan hverken smagen af is, jordbærmarmelade eller sukkersirup udviske den sorte smag, og det er lige præcis derfor, pandens tykkelse er vigtig.

Jo tyndere panden er, jo hurtigere bliver den varm. Helt simpelt stillet op har en tynd pande simpelthen bare mindre metal, der skal varmes op, end en tykbundet pande har.

Tyndbundede pander er derfor optimale i madlavning, hvor der skal skrues hurtigt op og ned for varmen. Og dette er netop vigtigt til pandekager. Når man hælder dejen på panden, skal panden helst være af medium varme, så dejen hurtigt bliver bagt overfladisk uden dog at brænde helt fast eller blive sort.

Når dejen på pandekagens underside er blevet bagt, kan man langsomt skrue mere op for varmen, mens man slynger pandekagen lidt rundt på panden for at sikre, den ikke brænder fast. Herefter holder man varmen oppe, indtil man vender pandekagen til den ubagte side, hvor den igen har brug for medium varme, indtil al dejen er blevet fast.

Hvor stor skal panden være?

En helt standard pande er har en diameter på 20 cm, men er det nok eller måske snarere for stort?

Ens personlige smag spiller selvfølgelig også en rolle i dette kritiske spørgsmål, for hvis man er til pandekager så store som møllehjul, så skal man selvfølgelig have en stor pande, mens man med en lille pande nemmere rammer størrelsen på minipandekager og så videre. Dog er der et par ting, man skal holde sig in mente, når man vælger pandens størrelse. Jo større panden er, jo sværere er det at få den sammen gennemsnitlige varme over hele panden.

Uanset pandens størrelse og kogepladens effektivitet vil midten af panden altid være varmest, og jo større en diameter, panden har, jo større forskel på varmen fra pandens midte. Dette kan betyde at man ved brug af helt store pander ofte vil komme ud for, at midten af pandekager kan være næsten brændt, før kanterne begynder at blive faste.

Derimod er små pander utrolig hurtige at lave pandekager på, fordi pandens varme er meget mere jævn.

”God gammeldags” eller med teflon?

Om man vil bruge en god gammeldags pande eller en nyere med teflonbelægning gør meget lidt for selve smagen men en stor del for arbejdsprocessen og madlavningen. Der kan argumenteres for, at man med rigeligt smør til stegning nemt undergår, at dejen hænger fast på selv en gammel pande, men prøver man at holde igen på kalorierne og fedtet, vil teflonpanden derfor være det oplagte valg.

En teflonpande kan desuden stege pandekagerne meget mere effektivt, da man undgår at de brænder fast på panden under stegningen. Med en gammeldags pandekagepande oplever man desværre ofte, at dejen enkelte steder brænder på og bliver siddende, og at det nemt kan tage flere minutter at få det brændte af, før en ny pandekage kan hældes på. På grund af dette er Teflon det sikre valg, hvis man har gang i en større pandekageproduktion.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.