Sådan får du rene køkkenelementer i hverdagen
En god køkkenhygiejne er vigtig at have, dog kan det være svært konstant at opretholde dette i en travl hverdag.
Det er derfor en god idé at gøre det til en vane at ordne køkkenet jævnligt – og nogle områder hver gang du har håndteret mad derude. Men hvad er det helt præcist, der skal have en tur med kluden og hvor ofte?
Ovnen
Ovnen er et køkkenelement, du skal rengøre en gang i mellem. Går der for lang tid i mellem, kan det blot gøre det endnu sværere at få den flot og ren – og samtidigt skal du bruge endnu mere tid og flere kræfter for at få den klar til brug igen.
Se også:
For at gøre denne ren, kan du vaske den med en klud og noget varmt vand samt sæbe. Hvis det er lang tid siden, at ovnen har fået en tur, er det ikke sikkert den metode er hård nok.
Her kan brun sæbe være løsningen. Enten kan du smøre alle pletterne med fedt og madrester ind i brun sæbe med eksempelvis en engangsvamp, for derefter at skrubbe dem væk. Lykkes det ikke i første omgang, kan det være en idé at lade den brune sæbe være natten over og putte noget husholdningsfilm over dette. Dagen efter kan pletterne nemmere skrubbes væk.
Når det kommer til rengøring af ovne, er der forskel på nye og gamle ovne, og det er derfor vigtigt at tage hensyn og undersøge dette først.
Køleskabet
Køleskabet bliver ofte overset, da det er fyldt med mad og derfor kan være uoverskueligt at skulle tage alt ud for derefter at rengøre det og sætte ting på plads. Men hver anden måned kan du sætte som et mål, at hylder og vægge i køleskabet skal have en hurtig tur med varmt vand og sulfo. Sluk køleskabet, rengør det og skyl efter med koldt vand.
Bagerst i køleskabet er der desuden et lille afløb under køleelementet. Rens dette hul med en vatpind og fjern eventuelle madrester, så vandet igen kan løbe fra igen.
Bordpladerne
Hvor kunne det være lækkert at gå online, søge på ”lej en kok” og få ham eller hende til at ordne maden, rengøring og hvad der ellers skal ude i køkkenet. Men virkeligheden i hverdagen er desværre en anden, og her står du selv hver dag og tilbereder maden på køkkenbordet.
Køkkenbordet er netop et af de steder i køkkenet, der oftest bliver udsat for dagligdagens brug og slitage. Hygiejnen her er derfor ekstrem vigtig, da bakterier fra mange dage ellers kan få lov til at sidde i lang tid.
Dagligt skal bordpladerne tørres af – gerne oftere, hvis du tilbereder mad her flere gange i løbet af dagen. Det behøver ikke være andet end en våd klud og noget AJAX for at få bordet rent igen – undgå skuremidler og lignende.
Emhætten
Ofte bruges emhætten for ikke at få køkkenet og ikke mindst resten af boligen til at blive udsat for mados. Emhætten bliver derfor også udsat for hverdagens strabadser i køkkenet og skal ligeledes gøres ren i ny og næ. Med varmt vand, opvaskemiddel og en klud kan du vaske emhætten – du må endelig ikke bruge ting, der ridser, som eksempelvis metalsvampe eller skurepulver.
Derudover er der kulfilteret i emhætten, som skal skiftes, og filteret foran udsugningen skal vaskes med sæbevand. Herved får du den mest effektive emhætte, som du med sikkerhed vil sætte pris på.
Det er ikke sikkert, at du kommer til at gøre det hele hver gang på grund af den travle hverdag, men det kan være smart at sætte tid af til det en gang i mellem og derudover prøve at få nogle rutiner ind i dagligdagen.
Det kan også være, det oplagte tidspunkt er, inden du får gæster og gerne vil have køkkenet står helt skarpt og rent. Når du alligevel har støvsuget hele boligen, barberet dig med Gillette Fusion og taget det fine tøj på, kan køkkenet lige så godt være mindst så perfekt som resten.