madmaskiner-omtalt

Vin, mad og sortering – Husk miljøet

Korkpropper til vin i vinglas

Der er meget, man kan gøre for at leve mere miljøvenligt, men man skal starte et sted, og det bør være i køkkenet

Hvorfor, kan du læse mere om lige her.

Miljøvenlig mad

Den måde, en del mad bliver produceret på, er skadelig for miljøet, og derfor bør man især holde øje med sine madvaner, hvis man vil leve et mere miljøvenligt liv.

Produktionen af kød er en af de helt store syndere, og derfor bør man skære ned på sit kødforbrug.

Selvom man godt kunne tro det, behøver man ikke at blive vegetar, for at gøre dette. Noget så simpelt som at sørge for, at grøntsagerne fylder mere på tallerkenen end kødet, gør en kæmpestor forskel, og hvis man har mod på det, kan man spise vegetarretter én eller to gange om ugen.

Klimavenlig vin?

Vin kan være svært at undvære, men ligesom meget andet, kan man stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er klimavenligt eller ej. Vin er langt fra den mest miljøskadelige vare, og derfor behøver man ikke at være så bekymret for, om man overfor miljøet kan tillade sig at drikke et glas vin til maden.

Selve produktionen af vin har ikke den store betydning for klimaet, og vin bliver oftest fragtet med skib i stedet for med fly, fordi vinen ikke tager skade af at ligge på flasken i lang tid. Vin er altså ikke noget, du bør bekymre dig om, hvis du vil leve mere miljøvenligt, så du bør i stedet fokusere på dine mad- og affaldsvaner.

Korrekt affaldssortering

Affaldssortering har utroligt stor betydning for miljøet, og det er her, man bør starte, hvis man virkelig vil gøre en forskel for miljøet. Jo mere affald, der går til spilde, jo mere CO2 bliver der udledt, så det er i den grad værd at få fuldstændig styr på, hvordan man på korrekt vis sorterer sit affald.

Det kan være en svær størrelse det med korrekt affaldssortering så læs mere om at sortere dit affald her for at få en udførlig guide om sortering af alverdens typer affald.

Undgå spild

Madspild er en af de helt store syndere, så det er klart et punkt, man skal sætte på dagsordenen og gøre noget ved, hvis man virkelig vil gøre noget godt for miljøet. For at undgå madspil kan man sørge for kun at købe præcis de mængder, der bliver spist, så der ikke er noget, der bliver smidt ud.

Det kan være svært at vurdere, hvor meget mad, der skal købes, når man står i supermarkedet og skal købe ind til aftensmaden, så det er noget, man skal øve sig rigtig meget på.

Har man alligevel mad i overskud, hvilket man næsten ikke kan undgå at have engang i mellem, kan man sørge for at sortere madresterne sådan så det, der egner sig til det, for eksempel kommer i komposten i stedet for i skraldespanden. Ellers er det også oplagt at gemme madrester og spise dem til frokost eller aftensmad dagen efter.

Noget andet man kan gøre for at undgå spild, er at rydde ud i vinsamlingen. Man får nogle gange vinflasker foræret i gave, for eksempel som værtindegave, men hvis man ikke drikker vin til hverdag, og kun drikker få glas ad gangen, når vinen endelig kommer på bordet, så kan man hurtigt få bygget en alt for stor vinsamling op.

Sådan en vinsamling fylder en del og tager lang tid at komme til bunds i, hvis man ikke er den store vindrikker, så det kan være nødvendigt at rydde ud i den engang i mellem for at undgå, at vinen går til spilde. At rydde ud i vinsamlingen betyder dog ikke, at man skal hælde det hele ud – det er den helt forkerte måde at gøre det på – det betyder, at vinen skal drikkes.

Har du en masse vin, du vil af med, så prøv en vinsmagning; inviter nogle venner eller familiemedlemmer på besøg, find noget af din vinsamling frem og hold din helt egen vinsmagning hjemme i stuen. Så kan du få ryddet ud i noget af vinen, uden det går til spilde, og du får samtidig en hyggelig aften med dine nærmeste. Og måske lærer I noget nyt om vin.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.