Måltidskasser – en storbytrend, der har bredt sig til hele Danmark
Måltidskasser er blevet ekstremt populære i løbet af de seneste par år. Før i tiden var måltidskasser hovedsageligt en trend i storbyerne, men måltidskasserne er gradvist blevet populære i hele Danmark
Hvor det før kun var storbyer såsom Esbjerg, Århus, Odense og København, der fik leveret måltidskasser, er beboer på landet også begyndt at få leveret disse.
Ifølge Aarstiderne, der har leveret måltidskasser siden 1999, er salget af måltidskasser i Midt- og Vestjylland vækstet med 20% i 2017.
Derudover benytter mere end 100.000 danskere om året deres service. Dette er otte gange så mange som for fem år siden. Grundet måltidskassernes store popularitet har vi besluttet os for at undersøge dette fænomen nærmere.
Danskernes indkøbsvaner samlet i ét produkt
Det giver ganske god mening, at måltidskasserne er blevet så populære. Måltidskasserne kombinerer nemlig tre ting, som også er populære: levering til døren, nem mad og sundhed. Nem mad har længe været populært i Danmark.
Det startede helt tilbage i 1920’erne, hvor pølsevognene kom frem i Danmark. Disse pølsevogne oplevede deres storhedstid fra 1950 frem til 1970’ererne, men blev herefter udkonkurreret af nye fastfood-restauranter.
Disse fastfood-restauranter begyndte senere at levere mad direkte til døren. Dog blev levering til døren ikke for alvor populært før 2010 og frem, hvor danskerne pludselig kunne bestille mad direkte gennem deres smartphones.
Siden 2010 er levering til døren og fastfood ikke blevet mindre populært. Tværtimod får danskerne leveret mere mad til døren end nogensinde før. Dog er der sket en ændring i danskernes madvaner.
Danmark er blevet ramt af en sundhedsbølge. Længe har danskerne været nødt til at vælge mellem sund mad, der tager tid at tilberede, og usund mad, der er hurtig at lave. Set i lyset heraf er måltidskasserne netop blevet ekstremt populære, fordi danskerne ikke længere er tvunget til at vælge mellem disse to. Måltidskasserne indeholder nemlig sund mad, der er let at tilberede, og som leveres direkte til døren.
Abonnementsrevolutionen
Måltidskasserne er dog ikke kun et resultat af sundhedsbølgen og danskernes begejstring for nem mad. De er også et resultat af abonnementsrevolutionen. Vi modtager flere services gennem abonnementer end nogensinde før.
De bedste eksempler på denne abonnementsrevolution er selvfølgelig streamingtjenester såsom Netflix og Viaplay. Men nu er det altså også muligt at købe mad som en del af et abonnement.
Statistikkerne omkring måltidskasserne taler for sig selv: Måltidskasserne omsatte i 2017 for over en milliard kroner, og størstedelen af kunderne er glade for deres abonnement. Måltidskasserne er uden tvivl kommet for at blive.
Kan det svare sig at købe måltidskasser?
Men kan det så svare sig at købe disse måltidskasser? Selvom det er nemt, og man sparer tid, så er måltidskasser vel dyrere end at købe mad i et supermarked? Priserne for måltidskasserne varierer alt efter, hvilken leverandør man vælger.
Nogle måltidskasser koster 38 kroner pr. kuvert, mens andre koster 63 kroner pr. kuvert. Selvom dette sandsynligvis er en smule dyrere end supermarkedet, så er der mange skjulte udgifter forbundet med indkøb. Hvis man bor langt væk fra det lokale supermarked, skal man eksempelvis bruge penge på benzin.
Derudover er vi sjældent lige så gode til at handle ind, som vi går og tror. En gennemsnitlig dansk husholdning har et årligt madspild på 36%. Dette er mad, der ryger direkte i skraldespanden, og det koster i gennemsnit 13,5 milliarder kroner for de danske husholdninger.
Når man medregner madspild og andre udgifter, koster det derfor i mange tilfælde det samme (eller mere) at få mad fra en måltidskasse sammenlignet med mad fra et supermarked.
Hvis du gerne vil have en liste over forskellige måltidskasseudbydere, ligger der en online på lånekassen.dk.
En kommentar