God mad – billigt at lave
De gode måltider er vitale for din daglige oplevelse af velvære, overskud såvel som for din generelle sundhed
De fleste danskere er fuldt bevidst om kostens indflydelse for menneskets velbefindende og prioriterer derfor madindkøb højt til konsekvens for overskuddet på kontoen.
Det behøver ikke at være dyrt at vælge de sunde råvarer af høj kvalitet til, hvis blot du gør op med de usunde indkøbsvaner.
Føler du også, at for meget af dit månedlige rådighedsbeløb går til mad? Så læs med her. I dette indlæg vil du blive guidet til at spise billigt uden at gå på kompromis med kvaliteten.
Planlæg dine måltider
Første afgørende skridt i retningen af et bedre indkøbsmønster, der skåner din bankkonto, er at begrænse alle spontane køb. Mange bliver fristede, når de triller vognen rundt mellem hylderne, og fylder den derfor med dagligvarer, de alligevel aldrig får spist – eller som de betaler overpris for.
Hvis madbudgettet skal spares på, kræver det planlægningsarbejde. Med en madplan for alle ugens dage kan indkøb planlægges, så absolut alle indkøb bliver brugt i madlavningen – og kun de varer, der er nødvendige, bliver købt.
Køb mere og sjældnere
Når kogebøgerne er gransket, opskrifterne udvalgt og madplanen er lavet, skal indkøbslisten skrives. Når du ved præcis, hvilke varer der skal med hjem i køleskabet, er det langt lettere at gå på tilbudsjagt.
Med en konkret indkøbsliste i hånden kan du, ved hjælp af supermarkedernes tilbudsaviser, hurtigt overskue, hvilken forretning der udbyder de gode råvarer, du har behov for – og til den bedste pris. Køb ind i denne butik – og køb kun det, der står på din indkøbsliste. Planlæg dit og din families indtag af mad ned til den mindste detalje, så du blot behøver at købe ind én gang om ugen.
Således undgår du madspild og tvinger dig selv til at spise, hvad du har i køleskabet, fremfor at spise den dyre aftensmadsmulighed, som du spontant fristes til i køledisken
Udnyt muligheder, der tilgodeser dig som kunde
Nogle danske dagligvarebutikker har skærpet deres opmærksomhed på at skabe de gode rammer for, at deres kunder kan holde styr på deres madbudget og minimere unødige udgifter til mad.
Brugsforeningen Coop har med deres bank skabt et madkonto-koncept, der gør det muligt for deres kunder bedre at administrere, hvor meget de vil bruge på mad, samtidig med at de opnår en række fordele ved at være medlem af foreningen og dens bank.
En madkonto hos Coop Bank giver dig mulighed for at opnå bonusser, der kan skabe frirum i madbudgettet, samtidig med at du kan overføre penge til kontoen ud fra dit budget, så du er i total kontrol over dit budget.
Opbyg et lager af basisvarer
Køb stort ind, når de varer, du ofte bruger i din madlavning, er på tilbud. Løg, kartofler, mel og sukker kan alt sammen holde længe, hvis blot det opbevares tørt ved en tilpas temperatur.
Med et godt lager, der er købt til tilbudspriser, har du allerede skabt et godt grundlag for madlavning med færre omkostninger. Din madlavning skal naturligvis udformes efter de grundingredienser, du har på lager.