EU blæser til kamp mod strømslugende husholdningsmaskiner
Hver dag tænder vi masser af strømfråsende husholdningsmaskiner i privaten. Men står det til EU, bliver det snart fortid. Ganske som da de med et EU-dekret skruede ned for strømforbruget på støvsugere for år tilbage. Det startede en innovativ proces hos støvsugerproducenterne, der meget vel også kan blive resultatet af et kommende lovforslag om mindre strømslugende husholdningsmaskiner.
De færreste tænker over det i hverdagen, når de tænder elkedlen for at koge vand, rister brød eller rører en brød- eller kagedej sammen i røremaskinen. Men netop i køkkenet finder du nogle af de mest strømforbrugende apparater i husstanden. Sådan har det altid været. For skal du ikke vente evigheder på at vandet koger eller at røremaskinen har kræfter nok til at røre dejen, skal der være effekt nok at tage af.
Undskyldningen for at det høje strømforbrug har været acceptabelt, har altid været, at vi ikke bruger disse husholdningsapparater særlig lang tid ad gangen. Men til gengæld har vi mange af dem og når det hele lægges sammen og ganges op med antallet af husstande i Danmark, summer det sig i den sidste ende op i et væsentligt energiforbrug, der sagtens kunne gøres noget ved. Hvis der ellers var nogen, der interesserede sig for det.
Det er der! Det handler selvfølgelig om EU og de har allerede gjort det samme med støvsugere, fjernsyn, frysere og køleskabe, som de nu påtænker at gøre med alle andre strømforbrugende el-apparater i din husstand: Skrue ned for strømforbruget med en ny lovgivning!
Hvad siger det kommende lovforslag
Helt nøjagtigt hvad det kommende lovforslag fra EU kommer til at betyde for dine husholdningsapparaters strømforbrug, vides endnu ikke med sikkerhed. Lovforslaget har været parkeret under den britiske EU-valgkamp, fordi man forventede, at det ville skabe en masse flere Nej-sigere.
Englænderne står nemlig for indkøbet af 1/3 af alle solgte elkedler i EU og tager også godt for sig af brødristere på grund af den stolte engelske te-tradition og traditionen for ristet toast til morgenmad.
Men med Storbritannien godt på vej ud af EU er der åbent op for, at lovforslaget kan behandles i EU-kommissionen uden nogen form for dramatik. Så selv om ingen helt med sikkerhed ved, hvad det kommer til at betyde, så forventes det, at kravene bliver lige så revolutionerende for strømforbruget på de mindre husholdningsapparater, som det i sin tid var for støvsugere, dybfrysere og køleskabe.
Hvor meget strøm tager en elkedel?
Sidste gang du købte elkedel, tænkte du så over strømforbruget? Nej, vel. Det er helt andre parametre, du vælger elkedel ud fra. Pris og design er meget vigtigere for dig, end hvor meget strøm den sluger. For den er jo kun tændt et lille minut, hver gang du skal bruge den.
Strømforbruget på en elkedel ligger typisk på mellem 2000 og 3000 watt for de fleste af de elkedler, der findes på markedet og der er praktisk talt ingen, der kommer under 2000 watt. Det viser en hurtig gennemgang af elkedler på de tre største online webshops herhjemme. Ja, faktisk er der flere af elkedlerne, hvor strømforbruget slet ikke fremgår.
Lige på den her front, giver det heller ikke bedre samvittighed at købe en dyrere elkedel. For de dyre designerelkedler som f.eks. Dualit Jug kettle eller Delonghi Icona Vintage til omkring 1.000 kroner stykket bruger lige så meget eller mere strøm end de billige modeller, du kan købe til omkring 200 kroner eller mindre i det lokale supermarked.
Her er klart plads til forbedring og selv om det må forventes at gøre kogetiden længere (og dermed udhule strømbesparelsen), beviser erfaringerne fra støvsugerbranchen, at det næppe kommer til at gå sådan. Det kommer vi tilbage til lidt senere.
Jo dyrere brødrister, jo mere strøm bruger den
Endnu mere grotesk er strømforbruget på brødristere. Her synes der at være en direkte lineær sammenhæng mellem prisen på brødristeren og strømforbruget. Jo dyrere brødrister, jo mere strøm bruger den!
Således bruger en Philips HD4825/90 til omkring 300 kroner kun 800 watt, mens en Delonghi Icona Vintage til næsten 1.000 kroner guffer 1800 watt lige ud af stikkontakten – eller lige præcis 1 kW mere end den billige brødrister.
Kendere af brødristere – og måske især englængere – vil naturligvis fremføre, at du kun behøver riste brødet en gang på de dyrere brødristere, for at få den nuance af brun, der svarer til dit billede af, hvordan en perfekt ristet brødskive ser ud. For de fleste har sikkert prøvet, at brødet ikke har fået den rigtige farve, selv om du har givet den max tid i brødristeren – og skal brødet ristes flere gange for at få den rigtige farve, går strømbesparelsen jo fløjten.
Så her frygter mange, at det lavere strømforbrug som EU-dekretet forventes at indføre for brødristere, bare vil betyde mere stress i hverdagen, fordi brødet skal ristes i længere tid, før det har den rigtige farve og knasende konsistens.
Bekymrer vi os unødigt?
Men spørgsmålet er, om vi ikke bekymrer os unødigt. For ser vi på, hvad der er sket med de andre husholdningsapparater, der har fået indført lovgivningsmæssige begrænsninger på strømforbruget eller som energimærkningen har gjort os mere bevidste om energiforbruget på, så viser historikken noget helt, helt andet.
For hver gang har innovationen blandt producenterne betydet, at vi er endt med at få produkter, der gjorde arbejdet lige så godt – bare med et lavere energiforbrug og andre fordele.
Tag f.eks. støvsugerne, der senest har været turen igennem. Her blev der indført et loft for motoreffekten på 1600 W i 2014, der skrues yderligere ned til 900 W fra september 2017. Her kan producenterne allerede i dag fremvise støvsugere, hvor standardeffekten nærmere ligger mellem 700 og 800 W, uden at det har betydet tab af sugeevne i forhold til tidligere tids støvsugere, der oftest havde et effektforbrug på 2400 W eller mere.
Den tre gange lavere motoreffekt har samtidig betydet et fald i det gennemsnitlige støjniveau på støvsugerne, så gennemsnitsstøjniveauet i dag ligger på omkring 70 dB(A) imod 75 dB(A) tidligere. Her er det vigtigt at huske på, at lydniveauet måles efter en logaritmisk skala. Det betyder, at støjniveauet fordobles for hver 3 dB(A). Altså er lydniveauet på støvsugere i dag mere end halveret i forhold til tidligere!
Så mon ikke også innovationen vil komme os til hjælp inden for brødristere, elkedler og køkkenmaskiner? For hidtil har der jo ikke været noget incitament til at produktudvikle på disse husholdningsmaskiner, der jo på den teknologiske front stort set ikke har ændret sig over de seneste 30-40 år. Kun designet er blevet justeret i forhold til tidens smag og behag.
Men når der først stilles nye krav fra lovgivningen, viser erfaringen altså, at producenterne kan tilpasse produkterne uden gener for forbrugeren. Ja, oftest medfører ændringerne også forbedringer på andre punkter.
Dyrere energivenlige produkter
En anden erfaring fra tidligere sænkninger af energiforbruget på forskellige husholdningsprodukter, viser desværre også, at de nye, mere energivenlige produkter er dyrere at købe. Det er en naturlig følge af, at fabrikanterne skal have tjent udviklingsomkostningerne ind igen.
Det så vi først med frysere og køleskabe og senere med fjernsyn. Men med støvsugere har prisstigningerne ikke været nær så udprægede, fordi der er væsentlig færre producenter og dermed større konkurrence på markedet.
Generelt viser erfaringerne så også, at priserne jævner sig ud igen over tid. For efterhånden som alle producenter får energivenligere produkter, øges konkurrencen og på så ens produkter, er prisen oftest det eneste sted, man kan differentiere sig fra konkurrenterne.
Køb nyt nu – så slipper du for at betale for meget
Så måske var det på tide at få købt ny elkedel og brødrister inden loven kommer. Så har du et godt udgangspunkt, der kan bringe dig gennem den dyrere periode, der erfaringsmæssigt kommer lige efter indførelsen af en ny lovgivning for strømforbruget.
Det betyder, at du først skal investere i nye produkter igen om flere år, når prisniveauet igen har fundet et naturligt leje.
Gå på opdagelse i de mange anmeldelser og vurderinger af husholdningsmaskiner her på madmaskiner.dk og find de maskiner, der skal bringe dig gennem den periode, der kommer med højere priser på elkedler, brødristere og andre husholdningsmaskiner, der er omfattet af den kommende lovændring på energiforbruget.