Saftpresser & Juicepresser
Frugt er sundt! Det tror jeg de fleste vil erklærer sig enige i, og det er efterhånden også ved at være gået op for danskerne, at de skal have mindst 6 stykker(600 g) frugt og grønt om dagen, da det nedsætter risikoen for at få en masse sygdomme, heriblandt hjerte-kar sygdomme og kræft.
Den sunde livstil er blevet rigtig in, her på det sidste. Der er flere og flere danskere, der hver dag vælger at supplere dagligdagen, med sunde juice og shots, fyldt med vitaminer og mineraler. Andre ønsker blot at kunne lave noget lækker juice til familien søndag morgen.
Ud over der findes flere forskellige typer af juicere og pressere, er der også rigtig mange forskellige modeller og størrelser. Derfor er det vigtigt du enten ved, eller finder ud af, hvilken type og størrelse du har behov for.
Har du problemer med at vælge hvilken model der passer perfekt til dig? Så kan du tage et kig på en af vores store tests nedenunder, så du let og hurtigt kan finde frem til den bedste model.
Hvilke typer findes der?
Hvilken skal jeg vælge?
Hvad er forskellen på en saftpresser og en juicepresser?
Som du kan se ovenover, er der nogle forskellige typer at vælge imellem. Mange mennesker blander ofte de forskellige ord, sammen med de forkerte maskiner. Hvilket også er forståeligt, med så mange forskellige navne til en række maskiner, der kan nogenlunde det samme! Kært barn har mange navne. Så for at gøre det lidt lettere for dig, kan du her se hvad forskellen, på de forskellige navne er, og hvilke der er de samme maskiner :
- Saft & juicemaskiner kan typisk det samme, der er nogle gange forskel på størrelsen af affaldsrummet, antal omdrejninger i min. Men i bund og grund er det præcis det samme, det er bare et andet ord for samme type produkt.
- Citruspressere er som navnet fortæller kun til citrus frugter, dvs. Appelsiner, citroner, lime, grapefrugt, klementiner osv.
- Frugtpressere er et mere brugt ord for en æblepresser, ofte bruges de til at presse æbler eller anden frugt som f.eks. pærer eller blommer. Den kan dog også i nogle tilfælde bruges som vinpresser.
- Slow juicere er langsommere end juicepressere, men de trækker flere vitaminer og mere juice ud af frugter og grøntsager, end almindelige juice og saftpressere. Saften får en pænere farve, og der er en væsentlig mindre del “skum”, som ofte forekommer i almindelig juice fra en billig model.
Hvorfor bruge en?
Ligemeget om vi snakker slow juicer, frugtpresser, citruspresser eller juicepresser, har de alle sammen det til fælles, at det en en rigtig god og lækker måde/hjælp til at nå op på de 6 daglige stykker frugt og grønt hver dag. Det betyder at du i modsætning til før, får alle de mineraler og vitaminer som sundhedsstyrelsen anbefaler.
Hvis man sætter sig en smule ind i, hvad der findes af vitaminer og andre gode ting i frugt og grøntsager, vil man blive stærkt overrasket!
Det indeholder nemlig så utroligt mange gode ting. Det er også vigtigt at du variere de typer frugter og grøntsager du spiser, da det er forskelligt hvilke vitaminer de forskellige indeholder, men det kan du læse mere om længere nede.
Sundhedsmæssige fordele:
Tranebær og blåbær: Hvis du bruger tranebær og blåbær i din juice forebygger du urinvejsinfektioner. Derudover tyder det på, at frugt og grønt beskytter mod flere typer kræft.
Hvilke producenter findes der?
Philips: Philips har lavet en lang række juicere/frugtpressere og citruspressere, og er derfor en af de mest populære producenter, på dette marked. Deres maskiner er af fin kvalitet, og er samtidig nogle af de billigste på markedet.
Hurom: Laver dyrere modeller der typisk starter ved omkring 3000 kr. Hurom laver kvalitets slow juicere, og som du kan se på nedenstående video får saften en betydelig pænere farve, samt en del mindre “skum”, som der oftest ses en del af i en juice, lavet på en almindelig centrifugal juicer. Slow juicers er perfekte til folk, som laver juice ofte, og leder efter kvalitet, til rimelige penge. Priser starter fra omkring 500 kr. for de billigste modeller.
Dette var blot et kort udvalg af producenterne
Vitaminer og mineraler
Som du har kunne læse ovenover findes der et hav af vitaminer i frugt og grønt! Nedenunder ser du en tabel over hvilke vitaminer du finder i de forskellige frugter og grøntsager:
Vitaminer | Frugter og grøntsager der indeholder vitaminer |
A-vitamin (retinol) |
Orange og mørkegrønne grøntsager: mango, jordbær, fersken, broccoli, gulerod, tomat mm. |
B1-vitamin (tiamin) |
Findes ofte i bælgefrugter: appelsin, kiwi, mango ærter, linser, purløg, bønner, peberfrugter mm. |
B3-vitamin (Niacin) |
Banan, kiwi, fersken, mango, vandmelon, asparges, artiskok, champignon, ærter mm. |
B6-vitamin | Kiwi, vindruer, mango, vandmelon og banan. Gulerødder, ærter og tomater. |
C-vitamin | Findes ofte i citrus: appelsin, citron, grape, banan, jordbær og solbær. Blomkål, løg, rosenkål radiser, hvidkål, purløg mm. |
E-vitamin | Brombær, kiwi, mango, banan og æble. Bælgefrugter. |
K-vitamin | Vindruer. Broccoli, spinat, blomkål, hvidkål, grønkål mm. |
Ønsker du at se en større liste kan den findes her
Gode råd
1: Gør op med dig selv
Første råd er at gøre op med sig selv, om man ønsker at drikke kvalitets frugtjuice hver dag eller meget ofte. I så fald vil jeg anbefale dig, at gå efter en af de dyrere modeller, f.eks. en slow juicer fra Hurom. Her får du nemlig en meget bedre oplevelse, da du får mere saft, ingen skum, flere vitaminer ud af frugten, samt at de fleste slow juicere er meget lydsvage (Kan være en fordel om morgenen).
Hvis du derimod bare skal bruge din maskine en gang imellem, og godt kan leve med lidt skum i din juice, kan du med fordel vælge en af de billigere modeller med centrifugal.
2: Find din juicemaskine
Nu hvor du har overvejet hvilken type maskine du vil have, har du måske allerede gjort dig en ide om, hvilken prisklasse du går efter. Så er det jo bare at tage et kig på en af de ovenstående sider: