madmaskiner-omtalt

Kombiovn

En kombiovn er en traditionel ovn, hvor der er tilføjet funktioner fra andre ovne – oftest mikroovn. Kombiovne fås dog også i mange andre kombinationer og her på siden finder du en komplet overblik over de mest populære kombiovne på det danske marked. Læs mere om kombiovne, se vores omtale af de forskellige modeller og find den forhandler, der sælger dem billigst netop i dag.

Kombiovne findes i en række forskellige kombinationer. Mest almindelig er mikroovnen, men der findes også ovne med f.eks. dampfunktion, ligesom du kan få ovne, der har specielle bagefunktioner til f.eks.
pizza og andre italienske stenovnsbrød.
Kombiovn test


Kort om konceptet

En kombiovn er en almindelig ovn, hvis funktioner er kombineret med en anden type ovns egenskaber. Er den valgte kombiovn f.eks. en mikro-kombiovn, betyder det at det er en almindelig ovn tilsat funktionerne fra en mikroovn. Således kan denne type kombiovn i princippet erstatte både din almindelige ovn, samt din mikroovn. Det er også muligt at få kombiovne, hvor almindelige ovnfunktioner er kombineret med dampfunktioner.

Typer og størrelser

Der findes nærmest kombiovne til enhver lejlighed - altså i enhver størrelse, og både som fritstående og som indbygningsovn.

Ovnrummet
Størrelsen på ovnrummet måles i liter og spænder typisk fra omkring 25-45 liter. Generelt er ovnrummet lidt mindre end i en almindelig ovn, da der også skal være plads til den ekstra teknik. Overvej nøje, hvad du skal bruge din kombiovn til. Skal den f.eks. bruges som den primære ovn i husstanden, og dermed anvendes til alle madlavningsopgaver, bør den have et større ovnrum. Som sekundær ovn i hjemmet, er størrelsen på ovnrummet lidt mere underordnet.

Fritstående vs. indbygning
Kombiovne findes både som mindre fritstående ovne og som indbygningsovne. Alt efter behov, plads og indretning kan du vælge den ene eller den anden. De fritstående modeller er mest anvendte til små køkkener - f.eks. i studielejligheder, kolonihaver, sommerhuse og på arbejdspladser. Desuden kan de også bruges i større køkkener, hvor de fungerer som sekundære ovn. Indbygningsovnene bruges både som primære og sekundære ovne. Det smarte er, at de kan bygges ind i et skab, hvorved du sparer plads på køkkenbordet. Desuden kommer ovnen op i en god arbejdshøjde, så du ikke skal bøje dig ned for at se ind i den.

Funktioner

Det er forskelligt, hvilke funktioner der er i kombiovne. Her vil der kun blive taget udgangspunkt i almindelige ovnfunktioner, grill og mikrobølger.

Varmluft

Det oplagte valg, når der skal tilberedes diverse smagfulde madretter, samt bages lækre brød og kager. Fordelen ved varmluft er at der kan tilberedes flere retter på samme tid, da varmen tilstræbes at være konstant i hele ovnrummet vha. ventilation. Temperaturen kan typisk indstilles fra 50-200 grader.

Grill

Hvis du elsker at sætte tænderne i en sprød flæskesvær eller en lækker gratineret sufflé, er denne funktion helt uundværlig! Brug den evt. i samspil med mikrobølgerne, hvorved du opnår et ydre sprødt resultat og en saftig indre tilberedning af maden. Effekten ved brug af grill ligger typisk på 1500-2600 Watt.

Mikrobølger

Denne funktion er altid god at have lige ved hånden, da den kan bruges til mange praktisk formål. Varm eller tilbered diverse retter, suppe og drikkelse, eller optø kød og andet på den halve tid. Mikrobølgeeffekten ligger typisk på omkring 1000 Watt.

Programmer
Med mikroovnsfunktionen får du gerne et antal forudprogrammerede programmer til opvarmning, tilberedning og optøning. Ofte kan disse også bruges i samspil med ovnens øvrige funktioner; grill og varmluft.

Vægtautomatik
Dette er en særlig funktion, hvormed du kan optø eller tilberede forskellige fødevarer eller madretter. Indtasten vægten på den valgte ret, så finder ovnen selv ud af at indstille effekten og tilberedningstiden.

Rengøring og vedligeholdelse

Det er generelt ret let at rengøre en kombiovn, og nogle modeller er endda udstyret med diverse programmer til selvrensning for at gøre det endnu lettere.

Den daglige rengøring
Vrid en klud op i noget helt almindeligt sæbevand og tør ovnen over med denne - både ind- og udvendigt. Gør du det efter hver gang ovnen har været i brug, bliver det meget lettere at foretage hovedrengøring af ovnen, og du kan i realiteten mindske dit forbrug af dyre rengøringsmidler.

Ovnlågen kan ved mange modeller afmonteres med eller uden værktøj, således at den fra tid til anden kan gøres mere grundigt ren.
Undgå generelt at anvende skrappe rengøringsmidler med slibende eller ætsende effekt, da disse kan ødelægge ovnens belægninger.

EcoClean
Dette er en speciel belægning, der typisk er på ovnens bagvæg og luft. Ved sprøjt og stænk sørger belægningen for at nedbryde fedtrester vha. syre og varme. Herved holder områder med EcoClean sig selv rene, og du behøver ikke rengøre dem.

Pyrolyse
Ved pyrolyse opvarmes ovnrummet til omkring 500 grader, hvorved alt fedt og, hvad der ellers måtte være spildt i ovnen, bliver omdannet til aske. Processen i sig selv, kan godt komme til at lugte ret grimt, når snavset nedbrydes. Derfor slutter de fleste ovne helt tæt, når processen sættes i gang. Ved endt proces, og når ovnen er kølet ned, kan du let fjerne asken med en fugtig klud.

Damprens
Sæt en bradepande med 500 ml vand ind i ovnen og tænd renseprogrammet. Når programmet er færdig nedkøles ovnen, og den kan efterfølgende tørres over med en klud. Det tager ca. 30 min. at køre en damprensning.

Sikkerhed for dig og dine kære

Kombiovne er generelt ret sikre i brug - både for dig og for de yngre medlemmer af familien.

Børnesikring
Langt størstedelen af alle kombiovne er udstyret med én eller anden form for børnesikring, således at familiens mindste ikke kommer til skade med den. Børnesikringen kan bestå i en simpel låsemekanik af ovnlågen, så ungerne ikke kommer til at åbne ovnen, når den er i brug. Yderligere findes der også modeller, hvor selv betjeningspanelet er børnesikret, så de små pilfingre ikke kommer til at starte ovnen, når du ikke er hjemme.

Aktiv kølingssystem
Nogle ovne er udstyret med dette smarte system, som går igang, når ovnen tændes. Det sørger for nedkøling af frontglasset, samt de tekniske komponenter, således at du ikke brænder fingrene og teknikken ikke bliver overophedet.