madmaskiner-omtalt

Vælg den varmekilde der passer til din bolig

Radiatorer

Varme er én af de mest essentielle ting for menneskets eksistens. Er omgivelserne for kolde, lukker kroppen ned og vi bliver syge. Derfor er det også vigtigt, at dit hjem er udstyret med en ordentlig varmekilde – fx en radiator.

Hvad er en radiator

Radiator kommer af det engelske ord radiation, som betyder at udstråle. En radiator udstråler således varme til et rum. Radiatoren er en del af hjemmets varmeanlæg. Den gennemstrømmes af varmt vand eller damp. Varmen på vandet reguleres via en ventil – ofte en termostatventil. Varmen fra vandet er dét, der stråler ud i rummet og giver varme.

Se også:

Nogle radiatorer er elektriske, og opvarmes således med strøm, men selve konceptet med udstråling af varme, er det samme.

Tilpasning og design

Der er efterhånden kommet en del smarte løsninger, når det kommer til radiatorer. Førhen kunne en radiator godt fylde ret meget i et rum, men nyere radiatorer er blevet gjort mere kompakte og endda også mere effektive.

Radiatorer findes således i mange former. De høje og smalle er gode til en væg, hvor der måske også er en dør, mens de lave og aflange passer godt foran et stort vinduesparti. Traditionelle størrelser af radiatorer kan stå under almindelige vinduer. I badeværelset kan du få en radiator, der samtidig fungerer som en håndklædetørrer.

Det hele handler om at praktiske installationer, hvor radiatoren kan gøre sit arbejde ordentligt, uden at den står alt for meget i vejen.

Vil du have radiatoren helt væk fra rummet, kan du lægge gulvvarme i stedet.

Placering af radiator

Varmen fra radiatoren udnyttes bedst, hvis den er placeret foran rummets vinduer – dette, og ydervægge generelt, er nemlig det koldeste punkt i rummet. Hvis radiatoren er tændt, vil du således ikke mærke denne kuldebarriere på samme måde.

Vælg den rette radiator og forhandler

Valget af radiator laves ud fra antal vinduer i det rum, hvor radiatoren skal stå, samt vinduernes størrelse og kvalitet, rummet størrelse og væggenes isolering. Det er muligt at finde omregningstabeller for dette på internettet.

Priserne på dem afhænger meget af forhandleren og deres logistik. En radiator er hverken lille eller let, og derfor kræver det lagerstyring og WMS hos forhandleren, hvis de skal have konkurrence dygtige priser. Læs om lagerstyring og WMS her