madmaskiner-omtalt

Skån klimaet, mens du spiser frokost

Kort over jorden

Er du en ægte madnørd, går der garanteret ikke mange minutter i løbet af dagen, hvor du ikke tænker på mad

Har du også tænkt over, at fødevareindustrien er håbløst bagud, når det kommer til at træffe bæredygtige valg, som ikke belaster klimaet mere end højst nødvendigt?

Det at lave og spise god mad handler nemlig om meget mere end blot den nyeste maskine eller det nyeste udstyr på markedet. Det handler også om, at der er rigeligt med rum til at tænke kreativt og den vej igennem træffe valg, der skåner mere, end det belaster.

Læs med her – måske bliver du inspireret til, hvordan du kan starte din egen mikro-bevægelse for klimaet.

Løsning i stedet for problem

I 13 år hed de Frokost.dk. Nu hedder de able, men konceptet er mere eller mindre præcis det samme. De leverer lækker, varieret og sund frokost til danske virksomheder, som medarbejderne kan nyde i deres frokostpause. De gør dog meget mere end det. Da de skiftede navn, skiftede de nemlig også strategi.

De vil være mere klimabevidste, og de vil være en del af løsningen på verdens kæmpe store klimaproblem. Det lyder måske som et stort brød at slå op for at blive i terminologien. Men able gør lige præcis det eneste, man kan gøre i denne sammenhæng. De starter småt, og de starter lige præcis der, hvor de er.

Konkrete indsatsområder

able er én af landets førende frokostleverandører, og de har leveret mere end 10 millioner måltider. Qua deres størrelse syntes de selv, at de havde et ansvar. Derfor startede de med at se indad og stillede sig selv spørgsmålet: Hvad kan vi gøre bedre?

I den proces kom de frem til to hovedområder, hvor de i høj grad ændrede deres praksis.

Samarbejdspartnere

Der er ingen able uden deres samarbejdspartnere, og derfor måtte de starte med at sætte endnu større krav til dem end tidligere. De tilbyder blandt andet alle deres køkkener uddannelse inden for, hvordan man laver mere plantebaseret – og dermed klimavenlig – mad. Derudover blev køkkenernes kvalitet sat under lup, og kun de bedste fik lov til at være med under navnet able.

Emballage

Dernæst tog able en beslutning om at bruge mindre emballage i det hele taget og mere klimavenlig emballage, når det skal være.

Hvad kan du gøre?

Arbejder du i en virksomhed, som endnu ikke har en frokostordning, kan du naturligvis starte med at gøre din chef opmærksom på able. Derudover kan du gøre meget hjemme i privaten.

Du kan selv tænke over at bruge færre plastikposer, færre sugerør og mindre film. Du kan også indføre en kødfri dag derhjemme og i det hele taget skrue op for grøntsagerne. Det er lette steder at sætte ind, men hvis alle gjorde det samme, ville man kunne se store ændringer.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.