madmaskiner-omtalt

Sådan køber du industriopvaskemaskine til caféen

Cafe

En af de vigtigste funktioner i en café er opvask af service og køkkenredskaber – uanset om det er en lille café eller en stor café. Det er vigtigt, at have en driftssikker opvasker, der altid giver et godt resultat og som er nem at betjene for alle medarbejderne

I en café har opvaskemaskinen flere funktioner, da man typisk har et barområde, hvor man kun laver kaffe og drinks, og et køkken, hvor man tilbereder maden.

I de større caféer, hvor bar og køkken ligger separat, har man brug for to industriopvaskere, og i de små caféer hvor køkken og bar går ud i et, kan man nøjes med en enkelt maskine.

Hvilken industriopvasker skal man så vælge?

Der findes flere forskellige typer industriopvaskere, og valget afhænger netop af, om den skal være allround eller om den skal bruges til f.eks. køkkenet eller baren.

Allround opvaskeren til den lille café

Hvis du har en lille café, hvor der mest serveres drikkevarer og ellers kun simple retter ala sandwiches og kage, bør du overveje en lille og hurtig underbordsopvasker. Den klarer nemt opvask af glas, kopper, bestik og tallerkener, som vil være 90% af det der skal vaskes. Resten kan man vaske op i hånden, og ellers kan man også komme ting som skåle og mindre skærebræt i maskinen. Med denne type, kan man spare en masse plads.

En underbordsopvasker koster typisk mellem 10.000 og 30.000 kroner, afhængig af kvalitet og funktioner. Det kan anbefales, at vælge en maskine på omkring 20.000 kr., hvor man får en opvasker i en udmærket kvalitet, og som holder i mange år. Hvis man vælger de dyreste fra f.eks. Miele, får man ofte en længere garanti og en maskine i ypperste topklasse kvalitet.

Udefra ligner en industri-underbordsopvasker til forveksling en almindelig husholdningsopvasker. Den største forskel er, at der normalt kun er plads til én opvaskebakke, hvori man kan ligge bestik, kopper eller tallerkener, men ikke blandet sammen. Til gengæld er industriopvaskeren så hurtig at man sagtens kan tage det én kurv ad gangen. Til de travle caféer bør man have en maskine, der har programmer helt ned til halvandet eller to minutter.

Der findes også en mellemting af en husholdningsmaskine og en industriopvasker, og de har programmer på 20-40 minutter. Disse kan typisk bruges i foreninger og kulturhuse, hvor der ikke er så travlt.

Industriopvaskeren til den store café

I den store café bør der være to forskellige industriopvaskere; en hætteopvasker til de store ting i køkkenet, og en glasopvasker, også kendt som baropvasker, til baren.

En hætteopvasker er en høj opvaskemaskine på omkring 150 cm (op til 200 cm når den er åben), der fungerer på den måde, at man åbner toppen (hætten), kommer opvaskebakken i og lukker hætten ned igen. Den er populær i større køkkener fordi den kan klare stort set alle opgaver, samtidig med at den er hurtig og nem at betjene. Ergonomisk er den meget bedre end en underbordsopvasker, som kræver at man bukker sig ned hver gang den skal fyldes og tømmes.

Hætteopvaskere findes i prisklasser fra 20.000 til 70.000 kroner, men en model til 40.000-50.000 er typisk i en rigtig fornuftig kvalitet.

Glasopvaskeren er en underbordsopvasker til at stille under bordet i baren. Den er dog ikke helt så stor og kraftfuld som en almindelig underbordsopvasker. Da glas ikke bliver så snavset som tallerkener og bestik, er det ikke nødvendigt med en spulepumpe, der er lige så kraftig som i en underbordsopvasker. Derudover er opvaskebakkerne højere, så man kan have vinglas, fadølsglas og andre høje glas i, uden at de vælter. Fordelen ved glasopvaskeren er, at den er billigere (cirka 10.000 kr.), og fylder knap så meget under bordet.

Med en hætteopvasker i køkkenet og en glasopvasker i baren, har man et fornuftigt setup til en almindelig café.

Stil de rigtige spørgsmål til forhandleren

Husk, at spørge din forhandler om, hvilken garanti eller reklamationsret du har, hvor stort forbrug (vand og strøm) maskinen har, og ikke mindst om de har reservedele på lager, så du ikke står uden en opvasker i mange dage mens du venter på reservedele.

Hvis du ikke kender mærket på maskinen, skal du enten lave lidt research på det for at vurdere kvaliteten, og ellers finde et alternativ fra nogle af de mere kendte mærker. Ofte er de ukendte mærker billige maskiner der ikke har de samme kvalitetskomponenter, som dem der produceres i f.eks. Danmark og Tyskland.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.