madmaskiner-omtalt

Sådan finder du de perfekte gardiner til køkkenet

Køkken vindue

Er det tid til at skifte gardinerne ud i køkkenet og dermed give køkkenet fornyet liv? Gardinerne i køkkenet skal typisk udskiftes oftere end gardinerne i de øvrige rum, fordi mados, fugt og em sætter sig i gardinerne

Det betyder, at dine køkkengardiner hurtigt kan blive misfarvede, og at de kan få en knap så lækker lugt. Derudover bidrager det heller ikke til at opretholde en god køkkenhygiejne, hvis dine gardiner er bakteriebomber.

Køkkenet kan i dag betegnes som et opholdsrum, hvor det før i tiden blot var et sted, hvor dagens måltider skulle kreeres. Derfor gør det heller ikke noget, hvis køkkengardinerne er pæne at se på og fungerer som en integreret del af indretningen. Men hvordan vælger du de perfekte køkkengardiner? Det kan du få inspiration til i dette blogindlæg.

Hvad skal gardinerne kunne?

Når du går på jagt efter nye gardiner, er der overordnet to parametre, du kan tænke over. Det ene er, hvilke funktioner gardinet skal have. Det kan eksempelvis være, om lysindfaldet skal kunne justeres, og om gardinet skal kunne afskærme for personer, der går forbi udenfor.

Det andet parameter er, hvor højt du vægter designet. Skal gardinet hovedsageligt være funktionelt, eller er dit køkken en så central del i hjemmet, at designet skal være i top? Alt efter om du vægter funktionalitet eller design højest, eller om du vil have det bedste fra begge verdener, så har det en væsentlig betydning for den type gardin, du skal investere i.

Find gardiner her, og læs om, hvilke funktioner et køkkengardin med fordel kan have, og hvilke designs du kan gå efter specielt til køkkenet.

Hvor kommer lyset fra?

Har du et køkken med et stort vinduesparti, eller er dit vindue i en størrelse, du vil betragte som et traditionelt køkkenvindue? Dit vindues størrelse påvirker naturligt, hvor meget lys du får ind i køkkenet.

Det betyder, at du – når du vælger gardiner – bør overveje, hvilket lysindfald du ønsker, og hvordan du vil udnytte dagslyset. Er vinduet placeret, så solen stråler lige ind i køkkenet i de fleste af dagens timer?

Hvis ja, er det en god idé at vælge gardiner, hvor du kan justere afskærmningen. Det kan eksempelvis være persienner, panelgardiner eller lamelgardiner. Igen afhænger det ideelle gardin af vinduestypen, og mens persienner er en fleksibel gardintype, der passer til både store og små vinduer, er lamel- eller panelgardiner gode og praktiske løsninger til et større vinduesparti.

Hvor er vinduet placeret?

Derudover er det fordelagtigt at tænke over, hvor køkkenelementerne er placeret i forhold til vinduet og gardinerne. Køkkengardiner er nemlig udsat for mados og fugt, og de kan være svære at holde pæne.

Er dine gardiner tæt på komfur, ovn og/eller håndvask, er det essentielt at vælge gardiner i et holdbart materiale, som er let at gøre rent. Et god bud vil være persienner, som blandt andet fås i aluminium, som blot skal tørres af med en letfugtig klud.

Det samme er gældende for rullegardiner, som dog typisk er fremstillet i stofmaterialer, der er mindre hårdføre. Skal dine gardiner ikke hænges op lige ved siden af hårde-/hvidevarer, og vægter du ikke funktionaliteten højt, kan du vælge folde- eller plisségardiner.

Disse er lidt mere besværlige at gøre rent, men vil typisk få nyt liv efter en tur i vaskemaskinen eller på et renseri.

Skab det rette udtryk med gardiner

Som nævnt betragter flere og flere i dag køkkenet som et opholdsrum, og i nyere huse er køkkenet ofte integreret i resten af hjemmet under navnet ’køkkenalrum’ eller ’samtalekøkken’. Derfor kan du med rette vælge dine køkkengardiner ud fra, hvordan du har indrettet resten af hjemmet.

Har du i resten af hjemmet grå gardiner, kan du ligeledes vælge grålige nuancer i køkkenet for at skabe balance og en rød tråd. Du kan også vælge at bryde store, hvide flader i køkkenet med farvede gardiner, der måske matcher puderne i stuen eller en anden farve, der er gennemgående for dine møbler i hjemmet.

Det er ikke altid, at du skal have den samme type gardin i køkkenet som i resten af hjemmet. Ikke desto mindre kan du uden problemer mikse gardintyper, uden det skaber et rodet udtryk.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.