madmaskiner-omtalt

Lækker Low FODMAP-smoothieopskrift

Smoothies

Noget nær hver femte dansker døjer med den lidelse, der hedder irritabel tyktarm. Alligevel er der en rigtig stor procentdel af de ramte, der ikke er klar over, at de lider under denne diagnose

Grunden til dette er mange gange, at man fejer symptomerne af vejen, da de kan vise sig i form af oppustethed, mavesmerter, varieret afføring og luft i maven, hvilket alt sammen er ting, som de fleste døjer med af og til.

En anden grund er, at lægerne har svært ved at stille diagnosen, og de kan først stille den, hvis alle andre muligheder er blevet udelukket. Uanset om du er klar over, at du har diagnosen, eller ej, kan Low FODMAP-diæten fungere glimrende for dig, der lider under nogle af de potentielle symptomer.

Se også:

I denne artikel vil du finde en opskrift på en lækker Low FODMAP-smoothie.

Hvad er Low FODMAP?

Før opskriften bliver præsenteret, vil vi give dig lidt mere information om, hvad Low FODMAP er, og hvorfor det virker så godt.

Low FODMAP-diæten går ud på, at der er en lang række fødevarer, som du skal skære helt fra dine daglige måltider eller kun må spise i små doser. Grunden til, at disse madvarer skal skæres fra eller ned på, er, at de har et højt indhold af de såkaldte FODMAPs, hvilket er de fire fermenterbare kulhydrater, der er svære for kroppen at nedbryde.

Det er netop disse FODMAPs, der er et problem for dig, der døjer med irritabel tyktarm, og det er derfor, at du skal skære dem fra via denne diæt. Din krop får igennem denne nedskæring udelukkende fødevarer, som er lette at fordøje for den, og det er dét, der er med til at lindre dine gener.

Opskrift på smoothie

Nu da du ved lidt mere om Low FODMAP-diæten, er det på tide, at du bliver beriget med en lækker opskrift på en smoothie, der opfylder kravene inden for denne diæt. Alle ingredienser, der indgår i opskriften, går under den kategori, der betyder, at du må spise, så meget du vil af den pågældende fødevare, og du skal derfor ikke spekulere i mængden.

Du kan vælge at lave den helt enkle smoothie, der består af:

1 frossen banan

1 god håndfuld jordbær

3 dl appelsinsaft (vel at mærke fra friske appelsiner, da juicen går under de fødevarer, der indeholder et højt indhold af FODMAPs).

Det eneste, du skal gøre med disse ingredienser, er at blende dem sammen, og så har du en lækker smoothie, der tager hensyn til din irritable tyktarm.

Hvis du ønsker en smoothie med lidt mere end blot jordbær og banan i, kan du også tilføje blåbær, kiwi eller ananas. Du kan også undlade den frosne banan og blot tilføje isterninger – hvis du gør det, er det dog en god idé at tilføje nogle flere frugter. I stedet for appelsinsaften, kan du også vælge at bruge saftevand. Du skal bare være opmærksom på at vælge lightprodukter.

Der findes også en masse andre muligheder, hvis du ønsker at finde flere Low FODMAP-opskrifter.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.